UKC Niš formira banku krvi u novoj zgradi ove ustanove

banku krvi

Univerzitetski klinički centar u Nišu (UKC), sledeće godine formiraće banku krvi, rekao je direktor ove ustanove Zoran Perišić. Kaže da će se nalaziti u posebnoj prostoriji u kojoj će se krv čuvati i koristiti za hitne operacije u novoj zgradi  UKC-a.

Skoro tri godine od kako je u funkciji nova zgrada UKC-a, za hitne operacije krv se doprema iz Transfuzije a koja se nalazi u starom delu UKC-a, pa su hirurzi tada svedočili Južnim vestima da su zbog toga mnogima životi ugroženi. Jedan od hirurga je za ovaj portal tada rekao da pacijenti kojima je hitno potrebna krv na nju čekaju i do 3 sata, a neki zato ne prežive.

Direktor UKC-a Zoran  Perišić kaže da će se ovakva situacija u toj ustanovi promeniti, odnosno da će ona dobiti banku krvi. Prema njegovim rečima banka krvi biće formirana u novoj zgradi UKC-a. On procenjuje da bi banka krvi trebalo da bude formirana tokom naredne godine za šta očekuje i pomoć od Uprave za biomedicinu.

Perišić napominje da je ograničavajući faktor za banku krvi broj transfuziologa koji će morati da prime, jer ističe da se radi o deficitarnoj specijalizaciji.