UKC: Klinika za kardiohirurgiju dobila respirator od ambasade Izraela

UKc Klinika za kardiohirurgiju
Donacija ambasade Izraela UKC-u. Foto: UKC Niš

Klinika za kardiohirurgiju UKC-a dobila je, kako kažu, veoma značajan aparat, za sve pacijente koji se, zbog životno ugrožavajućeg stanja, leče u intenzivnoj nezi ove organizacione jedinice.

Klinika za kardiohirurgiju UKC-a dobila je aparat za mehaničku ventilaciju- respirator. Ovo je donacija ambasade Izraela u Srbiji. Poklon je znak podrške i početak veoma važne, buduće saradnje dveju zemalja.

Donaciju je prvom čoveku UKC Niš, prof. dr Zoranu Perišiću i čelnicima Klinike za kardiohirurgiju, uručio izraelski ambasador Jahel Vilan. Tada je najavljena i dalja saradnja u vidu razmene iskustava, vezanih za razvoj zdravstva.

“Drago mi je da ovim dolaskom danas počinjemo saradnju, koju ćemo se truditi da podignemo na najviši nivo. Imao sam priliku da se upoznam sa zdravstvom u Izraelu, koje je na veoma visokom nivou. Respirator koji je dobila Klinika za kardiohirurgiju je početak saradnje. Siguran sam da ćemo, u vreme ove brze komunikacije, iskoristiti to i sarađivati sa svim velikim zdravstvenim centrima u Izraelu. Zahvaljujem ambasadoru, što je pored svih obaveza koje je imao, našao vremena da dođe u našu ustanovu i njegove želje i planove podeli sa nama, izjavio je direktor UKC Niš, prof. dr Zoran Perišić.

Donacija ambasade Izraela UKC-u

Novu „mašinu za disanje“, neophodnu u modernoj medicini, zaposleni na Klinici koristiće za pacijente smeštene u intenzivnoj nezi, kojima je ona, često neophodna, navode iz UKC-a.

“Ovo je prva poseta ambasadora Vilana Nišu, a i našoj Klinici. Mi se zaista zahvaljujemo na ovako važnoj donaciji, jer je ovo simboličan početak, jedne uspešne buduće saradnje između naše zemlje i Izraela, odnosno našeg Univerzitetskog kliničkog centra i izraelske ambasade, istakao je prof. dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKC Niš.

Gosti iz izraelske ambasade, zahvalili su se na gostoprimstvu domaćinima.

“Upravo ta naša strateška saradnja i prijateljstvo koje imaju Srbija i Izrael dokaz su da će ubuduće biti i jača i da ništa neće moći da je poremeti. Veoma sam ponosan što smo danas mogli da doniramo ovaj značajan aparat, u ovakvom trenutku. Mi vodimo poznatom izrekom „Svako ko spasi jedan život, spasio je ceo svet“. Ovo će, siguran sam, spasiti mnoge živote, rekao je izrealski ambasador Jahel Vilan.