Ujedinjeni Balkan za čist vazduh: Istraživanja pokazala da je smrtnost od kovida veća u zagađenim područjima

Balkan za čist vazduh
Foto: MIC

Nedavno završena kampanja “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh” koju je realizovao Evropski fond za Balkan kao direktan povod imala je veoma zagađen vazduh u Srbiji i u regionu. Direktne posledice su 13.500 smrtnih slučajeva, oko godinu dana skraćen životni vek. Takođe i uticaj na ženski i muški sterilitet, brojne hronične bolesti i još mnogo toga.

U tromesečnoj regionalnoj kampanji “Ujedinjeni Balkan za čist vazduh”  bilo je uključeno preko 500 organizacija i pokreta. O kampanji govori Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan.

Tomanićka, uz ostalo, navodi i kako su troškovi u javnom zdravstvu, samo za lečenje posledica izloženosti zagađenom vazduhu, preko 3 milijarde evra godišnje.

Prema nekim istraživanjima rađenim u Evropi, smrtnost od Covid-19 u zagađenim područjima veća je i do 19% u odnosu na nezagađena područja.

Tokom kampanje, obrađeno je šest tema koje su izazvale veliko interesovanje. Samo na društvenim mrežama o ovoj kampanji se informisalo 650.000 ljudi.  U tradicionalnim medijima je bilo preko 500 objava i članaka.

  Centar za zaštitu potrošača "Forum" traži od nadležnih da reaguju povodom prekomernog zagađenja vazduha u Nišu

Zbog uspešnosti kampanje, kreatori su odlučili da osnuju mrežu. Na taj način pokušaće da utiču da vazduh bude čistiji, što se tiče svih nas.

U video klipovima Evropskog pokreta u Srbiji možete pogledati analizu kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist vazduh“. Takođe i širu elaboraciju kroz pitanja i odgovore.

Izvor: Beta