UFPS: Jedan procenat od frilensera u humanitarne svrhe

ufps
Foto: Ilustracija, Unsplash

Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) predlaže da frilenseri pored zakonski propisanih nameta daju i jedan procenat svoje zarade u humanitarne svrhe.

Tekuća godina donela je veliku finansijsku krizu i potrese u raznim sektorima. Smrt malih biznisa u domaćoj privredi značiće još manje novca za one najugroženije. Njima je pomoć potrebna u svakom trenutku a oslanjaju se na donacije i dobru volju građana. UFPS stoga predlaže da jedan deo zarade frilensera bude upućen u humanitarne svrhe.

Frilenseri rade na svetskom tržištu koje ovakve potrese amortizuje mnogo bolje od lokalnih, tako da su skoro neosetni. Globalno tržište je skoro beskrajno i uvek je moguće naći klijente sa bezbedne distance. Budući da rade od kuće, epidemiološke mere ne utiču na njihove zarade, te bi frilenseri značajno mogli pomoći zemlji u ovakvom trenutku.

Frilenseri zadržavaju svoju kupovnu moć, troše zarade na lokalne usluge  i sve vreme tokom pandemije unose strani novac u državu. Međutim, oni bi mogli doprineti i više.

Stoga UFPS predlaže da nakon konačne revizije dosadašnjih zakononskih okvira za frilensere i stvaranja novih, koji ovu zajednicu ne bi uništili, frilenseri pored zakonski propisanih nameta daju i jedan procenat svoje zarade u humanitarne svrhe.

Mnogi frilenseri su se i ranije bavili humanitarnim radom kao pojedinci i bili članovi raznih humanitarnih organizacija. Tako bi ovo bio nastavak njihovih aktivnosti – ali združen. Svedoci smo abnormalne pojave da roditelji novac za lečenje dece skupljaju SMS porukama i na internetu. Takođe se i socijalno ugroženim porodicama pomaže na ovaj način.

„Frilenseri bi mogli doprineti da se ovakvi slučajevi smanje, posebno sada kada su tradicionalni oblici poslovanja ugroženi i kada donacije opadaju“ zaključuju iz UFPS-a.