Posadi svoj hlad: Niš bogatiji za 1600 stabala belog jasena

posadi svoj hlad
posadisvojhlad.rs

Niš će biti bogatiji za 1.600 sadnica belog jasena u akciji „Posadi svoj hlad“. U akciji učestvuju građani, gradska opština Palilula i JKP „Mediana“.

Gađanima koji su se ranije prijavili za učešće u akciji „Posadi svoj hlad“ biće podeljeno 1.350 besplatnih sadnica belog jasena. Sadnice se mogu preuzeti od 10 do 14 sati u cvećarama JKP „Mediana“.

U školskim dvorištima i na fudbalskim igralištima Kancelarija za mlade gradske opštine Palilula zasadiće 250 stabala ovog drveta.

Foto: posadisvojhlad.rs

Građani koji preuzmu sadnice moći će da zasade beli jasen samo u svom dvorištu ili na svom posedu, posle sadnje imaće obavezu da se fotografišu pored stabla i fotografiju pošalju administratoru akcije.

Sadnice su donacija društveno odgovornih kompanija, partnera koji su se odazvali pozivu da učestuju u ovoj akciji Zelenog razvojnog centra iz Sremske Mitrovice koji već pet godina obeležava Svetski dan čišćenja u Republici Srbiji.

Foto: Zvanični sajt grada Niša

Prema mnogim verovanjima jasen je simbol čvrstoće, ali je u različitim krajevima sveta dobijao i različite, često suprotne odlike. U skandinavskim zemljama jasen je simbol besmrtnosti i veze između triju nivoa kosmosa. Germanski narodi smatrali su ga stablom sveta ispod čijih se grana prostire univerzum, a na severu Evrope on je simbol plodnosti.