UEFA: Šest utakmica namešteno u poslednjih mesec dana i Radnički “na spisku”

uefa šest utakmica namešteno
Foto: FK Radnički, arhiva

Prema saznjima lista “Danas”, UEFA sumnja da je šest utakmica Superlige u poslednjih mesec dana, namešteno. Među sumnjivim mečevima je prema navodima ovog lista i utakmica između Mladosti i Radničkog iz Niša.

Fudbalski savez Srbije (FSS), zvanično potvrdio da je od UEFA ponovo dobio dopis u kojem se izražava sumnja da su dve utakmice Superlige u martu nameštene. Međutim, prema saznanjima lista “Danas”, sumnja se da je čak šest mečeva namešteno u poslednjih mesec dana, a iz različitih motiva, od zarade na kladioničarskim uplatama do poklanjanja bodova po sistemu tri za tri.

Među utakmicama za koje je iskazana sumnja je i meč između Mladosti i Radničkog koja je završena rezultatom 4-1 za domaćina. Motiv za ovo nameštanje prema pisanju lista “Danas”, je ogromna količina novca uplaćena u azijskim kladionicama na ishod i broj golova.

Prema navodima portala Spotklub, o nameštanju 2 utakmice potvrdili su iz FSS-a, a portparol Milan Vuković rekao je da nadležni rade svoj posao. On je za rekao da su dobili određene podatke od UEFA, u vezi sa mogućim neregularnostima.

“Proces pred nadležnim organima Fudbalskog saveza Srbije je u toku, trenutno ne možemo da otkrivamo više detalja. Javnost će ubrzo biti o svemu obaveštena”, rekao je Vuković.

Vuković nije rekao na koliko utakmica se sumnja, međutim list “Danas” navodi da je reč o 6 mečeva.

“Danas iz izvora bliskog evropskoj “kući“ fudbala saznaje da se sumnja da je čak šest mečeva namešteno samo u poslednjih mesec dana, što zbog zarade na kladioničarskim uplatama, što zbog već uobičajenog poklanjanja bodova po sistemu tri za tri – klub koji je osigurao ostanak u ligi namerno izgubi od onoga kome trebaju bodovi, i tako vraća za prethodnu “uslugu“ iste vrste. Ili vraćanje sledi naredne sezone”, navodi Danas.

Osim utakmice Mladost – Radnički Niš 4:1 (2. april, 29. kolo) sumnja se i na utakmice:

Mladost – Zlatibor 0 -2 (3. mart, 25. kolo)

Mačva – Proleter 3:1 (7. mart, 26. kolo)

Rad – Radnik 2:0 (21. mart, 28. kolo)

Novi Pazar – Proleter 5:0 (21. mart, 28. kolo)

Rad – Vojvodina 2:0 (7. april, 30. kolo)

Prema navodima lista “Danas”, UEFA je godinama unazad slala srpskoj „kući“ fudbala veliki broj dopisa u kojima je tražila da se istraže sumnjivi rezultati. Navode i da iz  Niona mahom reaguju na mečeve koji bivaju povučeni sa kladioničarskih lista, ali prema saznanju “Danasa”, zbog velikog broja sumnji u regularnost u poslednje dve sezone počeli su da obraćaju pažnju i na sve ostale utakmice.