Udruženje umetnika „Luna“ darovalo onkološku kliniku

Foto: UKC Niš
Foto: UKC Niš

Članovi Udruženja likovnih umetnika „Luna“ Niš, donirali su radove Klinici za onkologiju Univerzitetskog kliničkog centra. Ovim humanim gestom, niški umetnici oplemenili su prostor klinike na kojoj se leče pacijenti oboleli od malignih bolesti i na taj način dali su svoju podršku u borbi koju vode pacijenti ove klinike.

Zahvalnost na uručenoj donaciji, rukovodilac Klinike za onkologiju UKC Niš doc. dr Ana Cvetanović u ime Klinike za onkologiju UKC uručila je zahvalnicu umetnicima i istakla da su oni sami prepoznali značaj toga da baš njihovoj klinici doniraju svoje slike kako bi pacijenti, koji su i najosetljivija kategorija, terapiju primali u što lepšem prostoru. Zidovi dnevne bolnice i stacionara Klinike za onkologiju biće oplemenjeni delima više od dvadeset članova ovog Udruženja.

„Naši pacijenti provode dosta vremena u bolnici i njima je jako važno da, pored kvalitetnog lečenja za koje smo mi lekari kao struka zaduženi, vreme provode u prijatnom okruženju. U prilog tome ide i činjenica da su svuda u svetu odeljenja za lečenje onkoloških pacijenata najprijatnije opremljena“, rekla je doc. dr Ana Cvetanović.

Vladislav Bogićević predsednik Udruženja likovnih umetnika „Luna“ iz Niša, kaže da donacija umetnika ovog Udruženja nije novina kada je Univerzitetski klinički centar u pitanju. Do sada su članovi „Lune“ slične akcije imali na još nekim klinikama.

„Veliki broj naših članova odazvao se ovoj akciji i uvek je tako kada doniramo svoja dela Univerzitetskom kliničkom centru. Svi znamo da se ovde leče najteži pacijenti, a naša namera je da im koliko je to moguće slikama skrenemo pažnju sa problema, da im ulepšamo prostor u kom borave za vreme lečenja i damo im podršku u njihovoj borbi“, kaže Bogićević.

Udruženje umetnika „Luna“, inače najstarije likovno udruženje na Balkanu, prisutno je duže od pola veka na našoj savremenoj likovnoj sceni, iznedrilo je mnoštvo stvaralaca različitih poetika, koji godinama stvaraju autentična dela i održavaju kontinuitet na amaterskoj umetničkoj sceni. Istraživanjima i stremljenjima u slikarstvu, crtežu, skulpturi, grafici i drugim medijima, ova grupa stvaralaca pokazuje refleksiju ličnih iskustava i doživljaja sveta.