Učenici Ugostiteljsko-turističke škole briljirali na Internacionalnom festivalu gastronomije u Turksoj

Ugostiteljsko – turistička škola
Ugostiteljsko – turistička škola

Internacionalni festival gastronomije održan je ove godine u Turskoj u periodu od 14. do 19 novembra .

Učenici Aleksa Jeremijić , Dragan Jovanović, Andreja Kocić i Mihailo Stojanović predstaljali su na ovom takmičenju Ugostiteljsko – turističku školu iz Niša i Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.

U pitanju su učenici treće i četvrte godine koji su na takmičenju briljirali i osvojili pet zlatnih medalja, jednu srebrnu, dve bronzane medalje i pehar. To predstavlja veliki uspeh za ove mlade ljude koji su se temeljno pripremali za ovo takmičenje sa svojim mentorom Petrom Arsenkovim , nastavnikom kuvarstva u niškoj Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Učenici su se takmičili u pojedinačnoj konkurenciji , u disciplini Moderna kuhinja, kao i u ekipnoj konkurenciji u disciplini Pripremanje jela nacionalne kuhinje na moderan način gde su osvojili zlatne medalje i pehar. U pojedinačnoj konkurenciji Mihailo Stojanović je pripremao jelo od pačijih grudi i osvojio je zlatnu medalju, a za pripremanje jela od pilećeg filea sa različitim prilozima i sosevima Andrija Kocić je osvojio srebrnu, dok je Dragan Jovanović za jelo Pileće rolnice sa brusnicama poneo bronzanu medalju kao i Aleksa Jeremijić za jelo od pilećeg filea.

Internacionalni festival gastronomije u Turskoj predstavlja veliko takmičenje na kome učestvuje ogroman broj takmičara iz celog sveta , tako da je ovaj uspeh još značajniji jer je postignut u velikoj konkurenciji .

Takmičari su svoja jela pripremali u specijalno opremljenim boksovima, svim neophodnim uređajima i inventarom, od ponuđenih namirnica za određeno vreme od 30 minuta pod budnim okom sudija koji poseduju sertifikate Svetske kulinarske asocijacije.

Svi takmičari su morali biti dobro pripremljeni i uigrani jer su se ocenjivale različite kategorije: higijena i estetika rada učenika, ekonomičnost u radu, pravilna upotreba sredstava za rad i spretnost u radu, estetski izgled pripremljenog jela prema recepturi, ukus i kvalitet pripremljenog jela uz uslov da se ne prekorači vreme.

Učešće učenika na takmičenju ovog ranga ima veliki značaj za njih, jer pored toga što promovišu sebe , svoju školu , udruženje čiji su članovi, oni promovišu i svoj grad i svoju zemlju.

Na takmičenju su dobli priliku da pokažu šta su do sada naučili , ali i da usavrše svoje veštine , da razmene iskustva sa kolegama iz drugih zemalja i nauče mnogo novih stvari jer su bile zastupljene različite discipline kao što su : pripremanje pica, torti, jela nacionalnih i internacionalnih kuhinja i mnoge druge.

Kurs Digitalnog Marketinga