Učenici napravili prvu kocku supe od organskog otpada koji nastaje iz kuhinje

Đaci Ugostiteljsko turističke škole u Nišu osnovali su učenicku kompaniju “NiFood” sa ciljem da se tržištu ponudi inovativan, zdrav i ekološki značajan proizvod. Pohađajući školsku praksu uočili su da ima dosta organskih ostataka hrane, koji se mogu upotrebiti u različite svrhe.

Istražujući informacije u cilju rešavanja ovog globalnog problema došli su do saznanja da se u Srbiji godišnje baci do 770 000 tona hrane, dok 90% tog otpada  završava na deponijama i emituje GHG, zagađuje vodene resurse, dok sa druge strane najsiromašnija domaćinstva se bore da obezbede hranu za sebe.

Zbog neadekvatne ishrane veliki je porast broja gojazne dece, ljudi sa dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom. Imajući u vidu da se 1% svetske populacije izjašanjava kao vegan jasna je potreba da se ovakvi proizvodi nađu na policama marketa.

Učenici kompanije ,,NiFood“ su analizom i istraživanjem tržišta, metodom anketiranja došli na ideju da naprave domaću, zdraviju varijantu kocke za supu sa visokom hranljivom vrednošću, bez dodatnih pojačavača ukusa i aditiva, koja bi bila jedinstven proizvod namenjen svima.

“Korišćenjem ovog proizvoda se zdravije hranimo a i cirkularna ekonomija dobija na značaju smanjenjem količine otpada koji ne bi ugrožavao životnu sredinu, a prodajom  proizvoda uticalo bi se na razvoj privrede, što je u interesu svake zemlje”, objasnili su učenici.

Glavni sastojci proizvoda kompanije „Nifood“ su:
šargarepa,
celer,
crni luk,
bundeva,
paškanat,
celer,
peršun,
lovorov list (koji kao što je opšte poznato, sadrži obilje vitamina i minerala.)

“Naš proizvod je prepun vitamin A , C i B, folne kiseline, gvožđa, magnezijuma koji kao što vidimo  imaju širok spektar pozitivnih  efekata na zdravlje čoveka. Specifičnost u domenu sirovina predstavlja korišćenje tropa šargarepe i bundeve koji nastaju kao otpadak industrijskom proizvodnjom sokova i predstavljaju svojevrstan primer zaštite životne sredine i održivog razvoja”, dodaju oni.

Kompanija ima sklopljen ugovor sa poljoprivrednim gazdinstvom Gala Product, koje se bavi proizvodnjom sokova od povrća koje gaje na svojim parcelama.

Učenici ce sa svojim proizvodom ucestvovati na  Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije koje ce se odrzati u četvrtak, 2. marta 2023. godine u tržnom centru Delta Planet.

Sama ideja njihovog projekta je da pokažu da se brinu za našu planetu i da sa ozbiljno shvatili problem žaštite životne sredine koje je sve vise ugrožena.

Ucenici “NiFood” kompanije vam porucuju: ,,Kuvajmo pametno- spasimo planetu!”

Global Digital Clinik