U Srbiji zaražene još 203 osobe: Iz SZO upozoravaju na zabrinjavajući razvoj situacije u Evropi

u srbiji
Foto: Ilustracija, Pixbay

U Srbiji je u poslednja 24 sata testirano 6.504 osobe od kojih je prisustvo korona virusa laboratorijski potvrđeno kod 203, objavljeno je na sajtu covid19.rs.

U istom periodu prema zvaničnim podacima u Srbiji su preminule dve osobe. Od 359 trenutno hospitalizovanih na respiratorima se nalazi 25 pacijenata.

Od početka epidemije koronavirusa testirano je 1.219.908 ljudi, a kovid19 potvrđen je kod 35.454 osobe. Do sada je od posledica oboljevanja preminulo 770 ljudi.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je za samo nedelju dana broj hospitalizovanih pacijenata je sa 270 skočio na 359.  To je, kako kaže, rezultat žurki, proslava i svadbi.

Lončar je naveo da se mere uglavnom poštuju u javnom prevozu, tržnim centrima, školama, vrtićima. Najveći problem su rođendanske proslave, svadbe, koncerti, gde se te mere najčešće krše i daje prilika virusu da cirkuliše, ističe.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa neće dozvoliti da taj virus „nastavi masovno da se razmnožava, a da se ne preduzmu odgovarajuće mere“.

Prema njegovim rečima, treba čekati da skoči broj obolelih, da bi se sprovele mere.

„Pitanje je koje će sve mere biti neophodne. Sve će opet biti fokusirano na maske i distancu, kao i kontrolu okupljanja. Kad bismo to poštovali, druge mere ne bi bile ni neophodne“, naglasio je Srđa Janković. Dodao je da će nošenje zaštitnih maski uskoro biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata.

SZO: Veoma zabrinjavajući razvoj situacije u Evropi

Evropski ogranak Svetske zdravstvene organizacije upozorio je danas da je razvoj pandemije u Evropi „veoma zabrinjavajući“.

„Broj slučajeva dnevno raste, pa i broj prijema u bolnice. Kovid je sada peti uzrok smrti i dostignut je prag od 1.000 smrtnih slučajeva dnevno“, rekao je na onlajn konferenciji za novinare direktor evropskog ogranka SZO Hans Kluge.

U evropskoj zoni SZO koja obuhvata 53 zemlje uključujući i Rusiju, ima više od 7,25 miliona zaraženih i gotovo 250.000 umrlih od posledica koronavirusa.

Kluge je rekao da bi preduzimanje jednostavnih, brzih i restrktivnijih mera u ovom trenutku – poput obaveznog rasprostranjenog nošenja maski i kontrole društvenih okupljanja u javnim ili privatnim prostorima – moglo do februara da spasi do 281.000 života u Evropi.

Izvor: Insajder

Global Digital Clinik