U Srbiji još 6.224 kovid pozitivne osobe. Zasedao Krizni štab

kovid pozitivne osobe
Foto: Ilustracija, Pixabay

Srbija ima još 6.224 kovid pozitivne osobe. Prema podacima sa sajta covid19.rs od posledica oboljevanja preminulo je još 55 osoba.

Od 17.093 testiranih, kovid pozitivne su još 6.224 osobe. Broj hospitalizovanih i dalje je u porastu, pa je danas u bolnicama širom zemlje smešteno 7.368 pacijenata, što je za 112 više u odnosu na juče. Na respiratorima je trenutno 253 pacijenta.

Od početka epidemije u Srbiji su na kovid19 testirana 1.777.582 uzoraka. Prisustvo virusa potvrđeno je kod 175.438 ljudi. Ukupno su od posledica oboljevanja preminule 1.604 osobe.

Povodom aktuelne epidemiološke situacije danas je zasedao i Krizni štab, ali da li će biti uvedene nove mere još nije poznato.

Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović upozorio je danas da kapaciteti zdravstvenog sistema nisu neiscrpni. Dodao je i da ukoliko broj obolelih nastavi da raste ovim tempom, vrlo verovatno da ćemo doći do toga da kapaciteti budu na izmaku ili čak da ih ne bude dovoljno.

Stevanović je, nakon sastanka direktora kovid bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, rekao da još uvek imamo dovoljno kapaciteta da svako kome je potrebno bolničko lečenje bude smešten negde na teritoriji Srbije. Pacijenti se preraspodeljuju prema težini kliničke slike, mogućnosti transporta i raspoloživosti sistema.

Rekao je da uvedene mere, iako se ne primenjuju idealno, pokazuju tendenciju da se, kako je rekao, malo uspori porast broja novoobolelih.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je danas da se nada da će ove nedelje Srbija postići pik epidemije. Nakon toga broj novozaraženih trebalo bi da  počne da opada. Dodao je da ćemo tek videti koliko će se neodgovono ponašanje, posebno kada je u pitanju “crni petak”, odraziti na broj novoobolelih.

Da će gužve tokom “crnog petka” sigurno za pet do sedam dana dati rezultat kroz broj pozitivnih i obolelih, ocena je i člana Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa, epidemiologa Branislava Tiodorovića koji je rekao i da su se gužve desile baš kad ne treba i kad ima najviše virusonoša.

Zaravnjenje epidemiološke krive može očekivati oko 10. decembra “samo pod uslovom da mere budu poštovane i da se svako ponaša odgovorno”.

“Onda bismo tamo do Nove godine mogli da očekujemo opadanje i smirivanje. Ovakva prognoza je optimistična. Samo ako se budemo ponašali odgovorno, možemo uspeti da smanjimo broj obolelih”, zaključio je Tiodorović.

Vršilac dužnosti direktora Kliničkog centra u Nišu Zoran Perišić izjavio je da će Vojna bolnica u tom gradu ući u kovid sistem krajem nedelje a ne danas, kako je ranije najavljeno.

“Najava da će Vojna bolnica danas ući u kovid sistem je preuranjena. Prema informacijama koje imam, očekujemo da to bude krajem nedelje po završetku tehničkih priprema, poput razvoda gasova”, rekao je Perišić.

Ocenio je da je stanje u niškom Kliničkom centru “teško, ali stabilno” i dodao da je počeo malo veći priliv pacijenata prema Nišu, kao i da će takva situacija biti sigurno i narednih dana.

Naveo je da se “ubrzano” pune kreveti na trećem i četvrtom spratu kovid bolnice u novom Kliničkom centru, kao i da je povećan priliv pacijenata u kovid bolnici u Čairu.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji od danas deca od petog do osmog razreda osnovnih škola i srednjoškolci nastavu prate na daljinu.

Povećava se broj opština i gradova koji uvode vanrednu situaciju uzbog porasta broja zaraženih na svojim teritorijama, pa je tako danas odluka o proglašenju vanredne situacije doneta Leskovcu i Lučanima.

Izvor: Insajder