U sklopu obeležavanja Svetskog Dana šuma mališani iz OŠ “Čegar” posadili smreke u parku Čair

Foto - OŠ Čegar

U sklopu obeležavanja Svetskog Dana Šuma, u omiljenom niškom parku Čair, predškolska grupa Osnovne škole “Čegar”, zajedno sa JKP Medijana – Zelenilo organizovala je sadnju tri smreke.

Ova inicijativa, kako stoji u saopštenju pomenute niške škole, ne samo da doprinosi ozelenjavanju grada, već i podstiče svest o važnosti očuvanja šuma i životne sredine među najmlađima.

Ovim činom, kako su dodali, zajednica se aktivno angažuje u očuvanju prirode i stvaranju zdravijeg okruženja za buduće generacije. 

Inače, ukupna površina pod šumama u Srbiji je 39,1 odsto, što je iznad svetskog proseka od 30 odsto, a u granicama evropskog, koji je 39 odsto, navode u Upravi za šume pri Ministarstvu poljoprivrede Srbije za BBC na srpskom.

Prema rezultatima popisa poljoprivrede 2023, u Srbiji je 48,2 odsto manje površina pod šumom nego 2018. godine, objavio je Republički zavod za statistiku.

Ovaj procenat se, međutim, odnosi na šume koje se nalaze na poljoprivrednim gazdinstvima, jer su samo one bile pod lupom statističara.

Global Digital Clinik