U Salonu 77 izložba slika Davuda Turkovića

salon 77

U četvrtak, 19. avgusta, sa početkom u 20 sati  u Salonu 77 biće otvorena izložba slika Davuda Turkovića – umetnika mlađe generacije iz Novog Pazara.

Slikarstvo Davuda Turkovića ima karakter intimne ispovesti romantičarskog prizvuka.

Fotografije iz ličnog i porodičnog albuma umetnik koristi kao početne predloške za svoj rad. Interpretacijom postojeće stvarnosti kreira novu realnost, ostvarenu umetničkim sredstvima.
Primenom mimetičke i figurativne leksike Turković zadržava subjektivan odnos prema osobama neposrednog okruženja, a svestan datosti aktuelnog trenutka, ne tretira ih sa jasnim portretnim karakteristikama već sa bluriranim licima, čime istovremeno daje mogućnost polivalentnim tumačenjima.

Posmartač u ovoj odluci može prepoznati, s jedne strane, želju umetnika da ih ostavi u „zaštićenoj“ zoni privatnosti a sa druge strane, može naslutiti i nameru da ih promoviše u nepersonalizovane simbole sećanja na jedno vreme koje treba spasiti od zaborava, vreme bezbrižnosti i iskrene radosti.

Slike Davuda Turkovića ne blješte bojom ili strašću poteza, već iskonskom osetljivošću i osećajnošću. Svet njegovih slika je duboko iskren i ličan a opet blizak svima nama, navodi nas na promišljanja o suštinskim egzistencijalnim pitanjima postojanja, o lepoti življenja ali i o neminovnosti promena i konačnosti trajanja.

Davud Turković je osnovne studije završio na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (2018) a master studije na Filološko-umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Trenutno je na drugoj godini doktorskih umetničkih studija na FLU u Beogradu. Samostalno je izlagao u Novom Sadu, Beogradu i Novom Pazaru.

Izložba u Nišu trajaće do 5. septembra, a posetioci su dužni da poštuju propisane epidemiološke mere.