U populaciji od 11 do 15 godina svaki deseti učenik puši. Nacionalni dan bez duvanskog dima

Cigarete
Foto: Pixabay.com

U Srbiji se danas obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima, a ovogodišnja kampanja sa sloganom “365 dan bez duvana” ima za cilj da se podigne svest o štetnosti pušenja, naročito kod mladih.

U učeničkoj populaciji od 11 do 15 godina svaki deseti učenik puši, rekla je šef kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Biljana Kilibarda.

“Ako pogledamo pojedinačno po ciljnim grupama, učenike od 15 godina, onda svaki peti učenik puši. Ono što nas zabrinjava je da smo videli na osnovu naših podataka porast pušenja među devojčicama posebno u sedmim razredima osnovnih škola”, rekla je Kilibarda.

Prema njenim rečima jedan veliki problem sa kojem se suočavamo u Srbiji, ali i čitav svet je visok i brz porast upotrebe elektronskih cigareta i drugih nikotinskih proizvoda – recimo nikotinskih vrećica, koje je, kako kaže, probao svaki 10 dečak u prvim razredima srednjih škola.

Elektronske cigarete probalo je 30 odsto učenika, a 20 odsto se smatra aktivnim korisnicima ovih proizvoda”, rekla je Kilibarda.

Izvor – TANJUG