U NKC-u veče savremene poezije sa Radmilom Petrović

veče savremene poezije

U četvrtak 23. septembra u 19 sati  u maloj sali NKC-a, biće organizovano veče savremene poezije sa Radmilom Petrović, „Moja mama ne zna šta se dešava u gradovima“.

Poezija Radmile Petrović, aktuelna i intriganta književnoj javnosti, brzo je postala predmet velikog interesovanja ljubitelja poezije, ali i onih koji joj nisu bili naklonjeni.

Radmila Petrović je rođena 1996. godine u Užicu, a odrasla je u Stupčevićima kod Arilja. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu. Svoju prvu zbirku pesama, Miris zemlje, objavila je 2014. godine kao laureat 42. Limskih večeri poezije, a drugu, Celulozni rokenrol, već naredne 2015. kao pobednik Poetskog konkursa „Desanka Maksimovićˮ.

Radmilina treća zbirka pesama, Moja mama zna šta se dešava u gradovima (PPM Enklava, 2020) otvorila je brojne polemike u književnoj javnosti. Dualizmi kompleksnih sistema vrednosti sela i grada, porodičnog patrijarhalnog utvrđenja i savremenih težnji, uzavrelo se batrgaju i prepliću u ovoj pesničkoj zbirci.

O poeziji Radmile Petrović govoriće Jelena Mladenović, književna kritičarka, razgovor sa pesnikinjom vodiće Milena Mišić Filipović, a stihove će čitati Snežana Ilić.