Evropska nedelja urologije obeležava se i u Nišu

urologija
Foto: UKC Niš

Uprkos značajnom angažovanju svojih resursa u borbi sa epidemijom izazvanom virusom COVID-19, Univerzitetski klinički centar Niš i Klinika za urologiju aktivno učestvuju u promociji evropske Nedelje urologije, prateći svoju misiju i viziju, podržavajući raznovrsne naučno-stručne aktivnosti.

Svakog septembra Evropsko udruženje za urologiju organizuje Nedelju urologije (Urology week), međunarodnu kampanju za podizanje svesti o urološkim bolestima i njihovom lečenju. Ove godine, Nedelja urologije održava se od 20. do 24. septembra i tematski je fokusirana na problem inkontinencije. Evropsko udruženje za urologiju pozvalo je nacionalne urološke asocijacije i pojedince da zajednički učestvuju u promociji urološkog zdravlja.

U okviru obeležavanja Nedelje urologije, nacionalno udruženje Srbije, organizovalo je međunarodni simpozijum Urološke sekcije SLD pod nazivom “Izazovi savremene uroginekologije”, koji je održan 3. septembra 2021. u Leskovcu . Predstavljeni su rezultati najnovije studije – ankete EAU o urinarnoj inkontinenciji iy jula 2021. godine, a svoj doprinos obeležavanju Nedelje urologije, lekari UKC Niš, dali su i edukativnim medijskim nastupima, na temu inkontinencije urina.

Stručnjaci niškog UKC-a u oblasti urologije prof. dr Dragoslav Bašić i prof. dr Ivan Ignjatović, na sajtu sa Evropskog udruženja za urologiju objavili su i jedan od brojnih slučajeva sa Klinike za urologiju ,a koji je direktan primer ovogodišnje teme kojoj je posvećena Nedelja urologije.

Ono što je kako tokom obeležavanja međunarodne Nedelje urologije, tako i nakon toga dostupno pacijentima koji imaju potrebu za savetom stručnjaka, s obzirom na osetljivu epidemiološku situaciju u celom svetu, svakodnevna dostupnost stručnjaka putem mejla ( urologija.kcnis@gmail.com), kao i putem telefona .

Sa Klinike za Urologiju UKC Niš, pozivaju sve zainteresovane pacijente koji imaju tegobe u vidu inkontinencije urina, da se obrate urolozima kako bi se što bolje informisali o aktuelnim dijagnostičko – terapijskim procedurama koje mogu dobiti u ovoj ustanovi.