U niškom Kliničkom centru obavljeno 1.500 pregleda

Akcija besplatnih preventivnih pregleda u KC Niš
Akcija besplatnih preventivnih pregleda u KC Niš

I ovog vikenda, „nacionalno skrining testiranje“ pokazalo je, da su Nišlije i te kako zainteresovane za besplatnu proveru opšteg zdravstvenog stanja.

Specijalističke ambulante niškog Kliničkog centra, već u prva dva sata od početka rada, posetilo je preko tri stotine pacijenata, a medicinsko osoblje KC Niš, koje je učestvovalo u ovomesečnoj akciji, do 16 časova obavilo gotovo 1.500 pregleda.

Ovog meseca, kako je i određeno planom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, građani su u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra obavljali kardiološke preglede, dok su lekari Klinike za očne bolesti, pacijentima proveravali vid u svojim specijalističkim ambulanatama.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda u KC Niš
Akcija besplatnih preventivnih pregleda u KC Niš

Sve zainteresovane Nišlije su u Centru za nuklearnu medicinu davali krv na analizu, na tumor markere štitaste žlezde, dok su se urološki pregledi i analize krvi na tumor markere testisa obavljali u Centru za medicinsku biohemiju.

“Osmi put zaredom, akcija Ministarstva zdravlja Republike Srbije pokazala se kao efikasna, učinkovita i korisna, jer je interesovanje građana za proveru opšteg zdravstvenog stanja i dalje veliko, pa je čak i iz meseca u mesec bivalo sve veće”, naveo je prof.dr Zoran Radovanović, generalni direktor Niš.

Nakon sumiranja podataka, u periodu od 08 do 16 časova, u niškom KC obavljeno je 1.479 pregleda, od kojih su, preko 700, obavili lekari specijalisti Klinike za očne bolesti.

Kardiolozima se obratilo gotovo 270 pacijenata, a krv su, na analizu na tumor markere, dala 362 pacijenta. Urološki preled obavilo je skoro 140 Nišlija.

Akcija besplatnih preventivnih pregleda u KC Niš

Nakon dijagnostičkih pregleda, pacijenti su se konsultovali sa lekarima specijalistima, a oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Podsetimo, tokom prethodnih akcija u niškom Kliničkom centru više od dvanaest hiljada pacijanata prekontrolisao svoje opšte zdravstveno stanje.