“Jupiter” u ciklusu “Velike simfonije” u Nišu

Niški simfonijski orkestar, Ciklus - Velike simfonije
Niški simfonijski orkestar, Ciklus - Velike simfonije

Niški simfonijski orkestar predstavlja ciklus – Velike simfonije.

Na prvom koncertu ovog ciklusa Niškog simfonijskog orkestra biće izvedeno remek delo V. A. Mocarta – Simfonija br. 41 – “Jupiter”, u četvrtak, 26. aprila od 20 časova.

“Jupiter” simfonija je poslednja i najduža simfonija V. A. Mocarta i od raznih uvaženih kritičara je svrstana u jednu od najvažnijih i najvećih simfonija klasične muzike, ikada napisana.

Smatra se da je po rismkom bogu Jupiteru, simfoniju nazvao Nemac Johan Peter Salomon, violinista, kompozitor i organizator koncerata.

Jedan od kurioziteta je i taj da je “Jupiter” simfonija, jedna od prvih ikada simfonija čiji je zvučni zapis snimljen, a to se dogodilo davne 1913. godine kada je era zvučnih snimanja tek zaživela.

Solista na koncertu će biti poznati srpski violista Saša Mirković, po mišljenju kritičara “najbolji srpski violista” i “harizmatični umetnik prepun entuzijazma”, a predstaviće nam se koncertom za violu i orkestar u D – duru, nemačkog kompozitora F. A. Hofmajstera.

Obimna koncertna aktivnost Saše Mirkovića obuhvata izvođenja na svim najznačajnijim festivalima umetničke muzike u Srbiji, ali i nastupe u prestižnim dvoranama i festivalima širom Evrope, u SAD, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Hong Kongu, Italiji, Španiji, Nemačkoj, Grčkoj, Slovačkoj, Portugalu, Brazilu, Kini, Češkoj, BIH, Mađarskoj, Letoniji, Holandiji, Austriji, Švedskoj, Norveškoj, Južnoj Koreji, Engleskoj (Karnegi hol, Njujorška filharmonija, Volt Dizni Hol, Sidnejska opera, Santa Ćećilija, Palau de la Muzika, Barbikan, Plejel…).

Kao solista nastupao je sa Ansamblom ARTE, BKO Ljubica Marić, BGO Dušan Skovran, Kamernim orkestrom Šlezinger, SO Vojske Srbije Stanislav Binički, Omladinskim simfonijskim orkestrom Jugoistočne Evrope, Kamernim orkestrom Univerziteta u Kragujevcu, No Borders Orchestra.

Poslednjih godina ostvaruje izuzetno zapažene nastupe kao solista ispred Ansambla Metamorfozis, čiji je osnivač i umetnički vođa. 

Ostvario je značajan broj trajnih snimaka za nacionalne i međunarodne radijske i televizijske kuće. Mirković je zaposlen kao nastavnik u zvanju vanrednog profesora na Filološko umetničkom fakultetu u Kragujevcu i solo viola je regionalnog No Borders Orchestra.

Posvećen istraživanju i interpretaciji muzike savremenih autora, Mirković je premijerno izveo preko 80 solističkih, kamernih i koncertantnih dela za violu.

Među autorima koji su Saši Mirkoviću posvetili svoja dela su: Aleksandra Vrebalov, Svetlana Savić, Dragana Jovanović, Zoran Erić, Nataša Bogojević, Ana Gnjatović, Branka Popović, Draško Adžić, Ivana Stefanović, Milorad Marinković, Stevan Kovač Tikmajer, Aleksandar Sedlar, Milorad Marinković, Jasna Veljanović, Peter Machajdik, Airat Ichmouratov, Vladimir Korać, Vladimir Trmčić, Sonja Kalajić, Dragan Latinčić, Ivana Stefanović…

Dirigent: maestra Milena Injac

Program: 

V. A. Mocart – Uvertira iz opere Smrt Titusa
V. A. Mocart – Simfonija br. 41 – “Jupiter”
F. A. Hofmajster – Koncert za violu i orkestar, D – Dur

Karte se mogu kupiti na blagajni Niškog simfonijskog orkestra svakog radnog dana od 08 – 15 časova, kao i na ulazu u koncertnu salu, pred sam početak koncerta po ceni od 400 i 250 dinara za đake, studente i penzionere.

Global Digital Clinik