U nedelju ponovo besplatni preventivni pregledi u KC Niš

Besplatni preventivni pregledi ; Foto: Pixabay
Besplatni preventivni pregledi ; Foto: Pixabay

U nedelju, 20. maja, u periodu od 08 do 16 sati, osmi put zaredom, bez zakazivanja, svi zainteresovani građani moći će da u niškom Kliničkom centru obave besplatne preventivne zdravstvene preglede.

Ovog meseca, kako je određeno planom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, u ambulantama nove zgrade Kliničkog centra, u Centru za radiologiju, obavljaće se kardiološki pregledi- merenje krvnog pritiska i EKG.

Osim toga, svi zainteresovani građani moći će, da u specijalističkim ambulantama Klinike za kožne bolesti (STARA ZGRADA KC NIŠ) obave dijagnostički pregled mladeža u cilju ranog otkrivanja melanoma, kao i analizu krvi na lipidni status (ukupni holesterol, LDL, HDL i trigliceridi), koja će se raditi u ambulantama Centra za medicinsku biohemiju (STARA ZGRADA KC NIŠ).

Građanima koji nameravaju da u nedelju kontrolišu trigliceride i holesterol, savetuje se da ne uzimaju hranu u periodu od 12 sati pre davanja uzoraka na analizu.

Ovo je deveta po redu akcija besplatnih preventivnih pregleda, u okviru kojih je, do sada, pregledano oko 160.000 građana.

Od tog broja, više hiljada građana je upućeno na dalju dijagnostiku, čime je još jednom pokazano da promocija prevencije i rane dijagnostike kao načina brige o sopstvenom zdravlju nema alternativu.

OVDE mođete pogledati u kojim sve zdravstvenim ustanovama u Srbiji se u nedelju, 20. maja obavaljaju besplatni preventivni pregledi.