Prvi susreti kulture u Nišu: “Pobunom u biblioteci” pobedili „Voždovci“

OŠ Vožd Karađorđe; Foto: Darko Petrovič
OŠ "Vožd Karađorđe" Niš; Foto: Darko Petrovič

Učenici osnovne škole „Vožd Karađorđe“ bili su najbolji na prvim „Susretima kulture“ u organizaciji Gradske opštine Medijana, Komisije za mlade i pronatalitetnu politiku ove opštine i učešće osnovnih škola sa njenog područja.

Prvi „Susreti kulture“ Niš; Foto: GO Medijana

Na ovim susretima učenici osnovnih škola u Nišu su imali zadatak da uz pomoć i podršku svojih učitelja i nastavnika pripreme i izvedu deo jednog dramskog teksta iz bogate srpske književne baštine.

Voždovci” su izveli odlomak „Pobune u biblioteci“ Peđe Trajkovića i tako svojoj školi doneli prvo mesto i novčanu nagradu od 30.000 dinara.

Drugo mesto i 20.000 dinara pripali su Osnovnoj školi „Ćele–Kula“, dok su treće mesto osvojili glumci-učenici „Dositeja Obradovića“.

Prvi „Susreti kulture“ Niš; Foto: GO Medijana

Osnovci su se publici u prepunoj sali Lutkarskog pozorišta u Nišu predstavljali osmominutnim izvođenjem delova dramskih dela poznatih srpskih pisaca.

Prvi susreti kulture; Foto: GO Medijana

Ovu manifestaciju Gradska opština Medijana organizovala je u želji da decu vrati tradicionalnim vrednostima čitanja lektire i knjiga, kaže predsednik Gradske opštine Medijana Nebojša Kocić.

Prvi "Susreti kulture" Niš; Foto: GO Medijana
Prvi „Susreti kulture“ Niš; Foto: GO Medijana

“U vremenu rijalitija i mobilnih telefona moramo najmlađe vraćati nepravedno zaboravljenim dobrim navikama”, kaže Kocić i dodaje da će “Susreti kulture” biti orgaizovan i narednih godina.

Nagrade je najboljima uručio predsednik Skupštine Gradske opštine Medijana, prof.dr Žarko Ranković, ukazujući, kao dugogodišnji profesor, na čitanje kao osnov kulturnog odrastanja svake generacije, ne samo putem udžbenika u školi, već i skoro zaboravljene lektire.

Prvi susreti kulture u Nišu; Foto: GO Medijana
Prvi susreti kulture u Nišu; Foto: GO Medijana

Izvođenje učeničkih mini predstava ocenjivao je tročlani žiri u sastavu Violeta Jović, književni stvaralac za decu, Milica Vučković, književni kritičar i Mladen Milojković, glumac Pozorišta lutaka u Nišu.