U halu “Čair” smešteni prvi pacijenti

Foto: mod.gov.rs
Foto: mod.gov.rs

Prvi pacijenti stigli su u halu “Čair”, a trenutni broj jeste 14. Prvi zaraženi koronom smešteni su u ovu improvizovanu bolnicu sinoć, troje od njih su Kinezi koji žive i rade u Srbiji, a ostali imaju lakšu kliničku sliku.

Doktor Goran Stanojević izjavio je da je testiranje krenulo pre dva dana i sada očekuju pacijente. U bolnici su smešteni pacijenti sa lakšom kliničkom slikom i asimptomatski, a ako se stanje pogorša, šalju se sanitetom u Kliniku za infektivne ili Kliniku za plućne bolesti.

Za tri dana spremno je 256 ležajeva u najvećoj niškoj hali, ali su tek sinoć primljeni prvi pacijenti. 18 lekara i 90 sestara spremno je da se postara za ljude u “Čairu”, ali je samo deo njih trenutno u hali, dok su ostali u pripravnosti.
Ako se desi da se u datom momentu izuzetno poveća broj angažovaće se ostalo osoblje.

Od prvih 14 pacijenata devet je muškaraca, a pet žena.

Ne samo u Nišu, već i širom Srbije, pripremaju se sportske hale za prijem pacijenata koji su oboleli od virusa korona, ali ako nemaju većih simptoma, nisu za hospitalizaciju. Plan je da u “Čairu” budu ne samo oni iz Niša, već i iz celog ovog dela Srbije, pa tako se za svaki slučaj pripremaju i sale osnovnih škola “MIroslav Antić” i “Dušan Radović”.

Autor: J.Š

Exe-Net