U Galeriji Sinagoga otvara se izložba izložba „Racial diagnosis: Gypsy“

Foto: Galerija Sinagoga

U Galeriji Sinagoga (Ulica Davidova 2) 23. februara u 17 sati otvara se izložba „Racial diagnosis: Gypsy“– the Nazi genocide of the Sinti and Roma and the long struggle for recognition.

U fokusu izložbe je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima: od isključenja i obespravljenosti manjine u nemačkom Rajhu do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi. Nehumane perspektive počinilaca predstavljene su u suprotnosti svedočenjima žrtava.

Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života ljudi i omogućavaju da budu vidljivi kao pojedinci. Iza apstraktnih dokumenata koji beleže njihovo birokratski organizovano uništenje, izložba otkriva uništene živote.

Izložba obrađuje i istoriju preživelih u posleratnoj Nemačkoj, koji su kasno posle rata prepoznati kao žrtve nacizma. Upravo je pokret za građanska prava nemačkih Sinta i Roma pokrenuo društvenu debatu o ovom temi. Na kraju izložbe posetioci dobijaju uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi posle 1989. godine.

Izložba je takođe i simbolični izraz saradnje Centralnog saveta nemačkih Sinta i Roma, Romskog dokumentacionog i kulturnog centra nemačkih Sinta i Roma, Nemačke savezne fondacije za kulturu i Foruma Roma Srbija. Organizaciju izložbe podržava Ministarstvo spoljnih poslova SR Nemačke a u Nišu je suorganizator Narodni muzej Niš.

Organizovanjem ove izložbe i njenim predstavljanjem javnosti u Srbiji, sećamo se nevinih žrtava Holokausta sa posebnim osvrtom na stradanje i genocid nad pripadnicima romske zajednice.

Na otvaranju će govoriti:

Dušica Davidović, zamenica gradonačelnice Niša,
Carsten Meyer- Wiefhausen, zamenik ambasadora Nemačke u Srbiji,
Boris Milićević, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog,
Vesna Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja Niš,
Dejan Marković ispred Foruma Roma Srbije.

Izložba je otvorena do 12. marta 2023. godine.

Radno vreme Galerija Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 17 sati, vikendom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Ulaz je slobodan.