TV nastava za septembar spremna: Manje od 5% roditelja izabralo tu opciju

TV nastava
Foto: Ilustracija, Pixbay

TV nastava za septembar je gotovo snimljena, odnosno 75% materijala je već spremno, rekao je ministar prosvete.

Više od 50% škola u Srbiji već je završilo ankete putem kojih su roditelji izabrali da li će im deca od 1. septembra ići u školu ili će nastavu pohađati onlajn. Prema tim anketama TV nastava izbor je manje od 5 odsto roditelja.

Za septembar je pripremljeno približno 75% sadržaja za sve nivoe, a nastava se snima i na osam jezika nacionalnih manjina. Za osnovnu školu, gimnaziju i opšte stručne predmete, odnosno 15 strukovnih oblasti rada, rekao je Šarčević.

Sutra je zakazan sastanak sa Zajednicom škola za decu sa posebnim potrebama, za koje Ministarstvo traži rešenja.

Prema njegovim rečima, đaci će nositi maske tokom ulaska u školu i tokom boravka na času, osim ako učenik ne odgovara, kada mu se eventualno dozvoljava da je skine.

Časovi su skraćeni na 30 minuta, ono što ne stigne da se uradi tokom nastave, biće urađeno onlajn. “Fizičko je modifikovano”, precizirao je Šarčević.

Predrag Kon: “Srednje škole su jednostavnije”

Predrag Kon je govorio za Telegraf o nastavi. Istakao je da je zadatak škole da prati ko nosi maske, kao i to da je bitno da maska uvek bude čista i opeglana. Suština za osnovnu školu je obavezno nošenje maski tokom pauza i odmora, kao i provetravanje prostorija tokom odmora. Dezinfikovanje podova i površina vršiće se između smena, rekao je on.

Funkcionisanje srednjih škola je jednostavnije, smatra Predrag Kon. Oni će kombinovati nastavu uživo i onlajn. Ranije je predloženo da jedna nedelja bude u školi, a druga od kuće. Za sada je sigurno da će ispitivanje biti samo u školama.