Turistički potencijali Sokobanje – šansa za domaće investitore

sokobanja sansa za investitore

Ekspanzija turizma u Sokobanji nije nova vest, ali statistika pokazuje sve veći progres i nagoveštava da su turistički potencijali banje ogromni, a resursi još potpuno neiskorišćeni. 

Pod krilaticom „Sokobanja, Sokograd, dođeš star – odeš mlad!“, banjski turizam se razvija decenijama, a poslednjih godina čini se da sve više investitora prepoznaje priliku za ulaganje u ovom mestu. Preuzevši primat po broju noćenja od Vrnjačke Banje u 2022. godini, Sokobanja je stekla status najposećenije banje u Srbiji. I ne samo da je prestigla Vrnjačku Banju, već je imala i najveći broj noćenja u odnosu na sve druge turističke centre u Srbiji

O kojim sve aspektima turizma govorimo kada je reč o Sokobanji i zbog čega je investiranje u nekretnine pametan poslovni potez? Pročitajte!

Zdravstveni turizam – benefiti za sve koji traže odmor i lečenje

U svojoj osnovi, turizam u Sokobanji najviše se razvija zahvaljujući izuzetnim ekološkim kvalitetima podneblja, kao i lekovitim svojstvima banje. Izvori termomineralne vode, sastav vazduha, gas radon, ali i ambijentalne, klimatske i druge prirodne vrednosti svojstva su koja magnetski privlače posetioce. Jasno je da zdravstveni turizam ima vodeću ulogu u razvoju Sokobanje.

Okružena planinama Ozren, Bukovik, Rtanj, sa obližnjim jezerima i šumama, a pre svega zbog lekoviti izvora, Sokobanja se preporučuje za lečenje:

  • reumatskih bolesti
  • respiratornih tegoba
  • neuroloških oboljenja i neuroze
  • hroničnih ginekoloških oboljenja
  • posttraumatskih stanja
  •  fizičke i psihičke iscrpljenosti i umora.

Širok spektar zdravstvenih usluga pruža stručan kadar u nekoliko ustanova koje se nalaze u samoj banji, ali i u neposrednoj blizini, na obroncima planine Ozren. 

Po savetu lekara, rehabilitacija u Sokobanji za mnoge pacijente znači veliki napredak, ako ne i potpuno izlečenje. 

S obzirom na to, potražnja za smeštajem je velika u svako doba godine, a ne samo u letnjem periodu (kada dolazi i veliki broj turista zbog zabave). Ukoliko planirate boravak u hladnijem delu godine, uvek je korisno da se proveri dugoročna prognoza za banju i naravno, prilagodi putovanje prema predviđenim vremenskim prilikama.

Kongresni turizam – prijatno okruženje za team building i edukacije

Sve popularniji, ali i sve profitabilniji vid turizma koji uzima maha i u Sokobanji jeste kongresni turizam. Organizacija seminara, skupova, konferencija, kongresa, kao i raznih team building događaja, u i mimo glavne turističke sezone vrlo efikasno promoviše ovu destinaciju. U tu svrhu već se uveliko koriste postojeće sale u hotelima. 

Međutim, kao unosna ideja za investitore nameće i izgradnja modernog kongresnog centra ili pak savremene dvorane. Ulaganje u poslovni objekat ovog tipa podrazumeva opremanje vrhunskom aparaturom za novinsko i TV izveštavanje, simultano prevođenje, ugostiteljstvo. Tako bi velike kompanije i organizacije imale dostupno sve što im je potrebno za planiranje biznis događaja i bez svake sumnje rado birale baš Sokobanju za lokaciju njihovog održavanja.

Sokobanja ima zapravo velike potencijale i kao mesto za team building. U prvom redu, za opuštanje su dostupni tursko kupatilo, hoteli i apartmani opremljeni spa sadržajima. Posetioci banje mogu da se zabave na različite načine. Moguće je organizovati sportske igre, isplanirati višednevni wellness ili fitnes program ili pak letenje paraglajderom za sve koji vole adrenalinske avanture. Firme koje ulažu u dobrobit svojih zaposlenih zaista mogu da se oslone na brojne prednosti u Sokobanji. 

Pročitajte i: Sportske igre mladih – Sokobanja prepoznatljiva i u sportu.

Sokobanja – idealno mesto za turiste koji vole istoriju i kulturu

Sokobanja je mesto brojnih kulturno-umetničkih i zabavnih dešavanja, poput manifestacija „Zlatne ruke“, „Prva harmonika Sokobanje“, susreta „Sveti Jovan Biljober“, umetničke kolonije „Sokograd“, kao i Banjsko kulturno leto.

U okviru svakog događaja, bio on lokalnog ili međunarodnog karaktera, organizuje se bogat program, pa je Sokobanja neretko centar u kome se skupljaju umetnici, muzičari, slikari, književnici i majstori starih zanata. Živu i festivalsku atmosferu dopunjuju i uvek prisutni i aktuelni „sadržaji“ u vidu vođenih turističkih obilazaka. Neke od kulturno istorijskih znamenitosti koje se ističu i daju veliki doprinos razvoju turizma Sokobanje su srednjovekovna tvrđava Sokograd, amam u centru grada, Milošev konak, Hram Svetog Ilije i Crkva Svetog Preobraženja Gospodnjeg.

Zanimljivo je da je u 2022. godini u Sokobanji obeleženo 185 godina organizovanog turizma. Naime, upravo po nalogu knjaza Miloša 21. juna 1837. godine napisan je prvi Srpski vaučer. Njime je na odmor i upotrebu lekovite vode u Sokobanju upućen zastavnik Lazarević iz Kragujevca. Ovaj dokument je dragocen, jer deklariše banju turističkim mestom sa najdužom tradicijom organizovanog turizma u Srbiji. Povodom ove godišnjice organizovan je bogat kulturnoumetnički program, koji su, naravno, ispratili mnogobrojni gosti.

Jedan od državnih investicionih projekata od značaja za kuturu Sokobanje je i rekonstrukcija bioskopa “Moravica”, koji nije radio skoro 30 godina. Drugu fazu obnove Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržalo je sa 11 miliona dinara. U najavi je i rekonstrukcija krova letnje pozornice.

Prirodne lepote Sokobanje

Ne treba zaboraviti činjenicu da su resursi nemerljivog značaja za Sokobanju njena izletišta Lepterija i Borići, kao i obližnje Bovansko jezero. Prirodne lepote reke Moravice i okolnih šuma deluju poput magneta na turiste. Kao pravi odmor za dušu i blagi umor za telo šetnja kroz sokobanjsku prirodu zaista je nešto što se ne zaboravlja. 

Nedaleko od izletišta Lepterija nalazi se i crkva posvećena rođenju Presvete Bogorodice kao i neobično udubljenje u steni – lik Bogorodice sa detetom u naručju. Odavde se odvaja i staza koja vodi ka Sokogradu, tvrđavi iz 13. veka i simbolu Sokobanje.

Pored Lepterije po atraktivnosti se ističe i izletište Vrelo-Borići, koje je od banje udaljeno nekih 300 metara. Svež i čist vazduh, kao i prelepo prirodno okruženje naročito su pogodni za decu i osobe sa respiratornim oboljenjima. Ovde su nekada svoj mir i predah tražili čak i članovi kraljevske porodice Karađorđević, kao i čuveni književnici, glumci i umetnici.

Čini se da lista prirodnih znamenitosti Sokobanje nema kraja, a izvesno je da posebno mesto na njoj zauzima planina Ozren sa istoimenim izletištem i vodopadom Ripaljka, jednim od najlepših u Srbiji. Na 5km od centra banje posetiocima je dostupan vrhunski uređen park, sa dečjim igralištem, veštačkim jezerom i sportskim terenima. Sve što je potrebno za relaksaciju i odmor.

Na sedam kilometara od Sokobanje nalazi se Bovansko jezero, na kome postoje uređene plaže za kupanje, ali i mogućnost da se okušate u jedrenju, veslanju i ribolovu.

Da se ulaže u očuvanje prirode i važnih resursa Sokobanje potvrđuju i brojni razvojni projekti. EU je 2019. godine podržala rekonstrukciju postrojenja za preradu vode za piće sa skoro 750.000 evra. Od ovih sredstava je izgrađeno i 2.700 metara primarne vodovodne mreže. Sa ciljem zaštite životne sredine Evropska unija dala je podršku još jednom projektu – izgradnji fabrike za otpadne vode.

Turistički potencijali kao garancija za ulaganja

Imajući u vidu sve turističke potencijale Sokobanje, prirodna blaga, kulturno istorijsko nasleđe, kao i lekovita svojstva i kvalitete, ne treba da iznenadi što je postala atraktivno odmaralište. Iz godine u godinu sve je više posetilaca koji dolaze u banju iz različitih razloga. Porodični odmor, lečenje, učešće na nekom kongresu ili praćenje kulturne manifestacije, opcije su zaista brojne. Pored postojećih smeštajnih kapaciteta ima prostora za investiranje u nove projekte i izgradnju modernih zgrada, hotela i apartmana. Zapravo, ovo može biti jedno od unosnijih ulaganja trenutno u zemlji. 

Kupovina stana ili apartmana za izdavanje turistima je defintiivno investicija koja se isplati, jer je potražnja za smeštajem u Sokobanji velika tokom cele godine. Važno je pronaći građevinsku firmu koja radi po visokim standardima i garantuje finansijsku i pravnu stabilnost. Na sajtu Sokolux.rs pogledajte ponudu nekretnina koje su prepoznatljive po kvalitetu gradnje, a jedna od prednosti je i direktna prodaja stambeno-poslovnih objekata i apartmana. 

Prema tome, kupovinom nekretinine ne postajete samo vlasnik nepokretnosti u najposećenijoj banji u zemlji. Dobijate stan u  stan u novoj zgradi po svim evropskim standardima. Ovo već znači investiranje u budućnost koje može doneti profit. Čak i u slučaju da kupujete nekretninu uz pomoć stambenog kredita, a ne za gotovinu, zahvaljujući konstantnom porastu broja turista u banji i potražnji smeštaja, uložen novac kroz rentiranje apartmana možete brzo povratiti.

Kao dodatan podstrek za sve investitore treba navesti i činjenicu da država i EU prepoznaju turističke potencijale Sokobanje. To je vidljivo i merljivo kroz brojne realizovane razvojne projekte, ali i one koji su tek u planu. Kao prioritet u tom smislu Vlada Srbije ima uključenje na autoput. Realizacijom ovog projekta ne samo da bi unapređen razvoj celog Zaječarskog okruga, već bi i posećenost banje porasla, a samim tim i poboljšale prilike za sve koji žele da ulože svoj novac u nekretnine u Sokobanji.

Global Digital Clinik