Brnabić došla u Brzi Brod: Za podzemni dalekovod dodatnih 5 miliona evra

brzi brod

Stanovnici niškog naselja Brzi Brod dobili su danas obećanje premijerke Srbije Ane Brnabić da će dalekovod pored tog naselja biti izgrađen podzemno, iako je prvobito planirano da bude izgrađen iznad zemlje.

Zbog najavljene gradnje i postavljanja stubova iznad i u neposrednoj blizini dečijeg igrališta, parka, sportskih terena i dvorišta crkve, meštani Brzog Broda su u proteklih godinu dana više puta protestovali i blokirali Bulevar cara Konstantina koji povezuje Niš i Nišku Banju.

Brnabić je nakon obilaska parka i sportskih terena, razgovarala sa meštanima i istakla da će Vlada Srbije izdvojiti 5,1 miliona evra kako bi projekat gradnje dalekovoda bio izmenjen i kablovi bili ukopani.

Rešenje je da ćemo ukopati taj dalekovod, koji je trebalo da bude nadzemni. Delom trase je on ukopan, onda su meštani tražili da i u ovom delu on bude ukopan. Našli smo rešenje, važno nam je bilo da tu može da prođe i saobraćajnica, zbog nasipa uz Nišavu možemo da ukopamo te kablove“, rekla je Ana Brnabić.

Sastanku su prisutvovali i predstavnici EDS-a, EMS-a i „Srbija vode“, kako bi se uverili da je novi plan moguće izvesti.

Dodatna investicija će državu koštati nešto više od pet miliona evra. Premijerka je podsetila da je problem nastao jer sami park i igralište nisu legalizovani, pa projektanti nisu mogli da ih vide u nacrtima.

Ona je kazala da je dalekovod predviđen planom iz 2014. godine kao nadzemni, ali da su u međuvremenu u Brzom Brodu izgrađeni sportski tereni i dečije igralište.