Tropske temperature u Srbiji. Lekari savetuju oprez vozačima, a pešacima hlad…

Prva tri dana ove sedmice veoma toplo u Srbiji, a najtoplije biće danas – do 40 stepeni. Očekuje se i veoma visok indeks UV zračenja, prenosi RTS. A lekari savetuju -izbegavajte izlaganje suncu.

Novi Sad je bio i definitivno najtopliji – u 10 časova izmerena 33 stepena, a u većem delu zemlje već u 10 časova živa u termometru bila je iznad 30. podeljka.

Prvi put od početka leta za celu zemlju uključen je najviši stepen upozorenja na vrelinu, pa sve obaveze koje zahtevaju veće fizičke napore trebalo bi da odložimo za četvrtak, kada će biti prijatnije.

Stručnjaci savetuju da u vrelim danima treba rashladiti prostorije, izbegavati fizičku aktivnost, uzimati više tečnosti i izbegavati boravak napolju u najtoplijem delu dana.

Strpljenje i oprez savetuju se i na putevima. Zbog visokih temperatura i gužvi, preporuke su da vozite oprezno, strpljivo i uz češće pauze. Zbog letnje turističke sezone, više je vozila i na naplatnim rampama i graničnim prelazima – gde su povremeno moguća duža zadržavanja, prenosi RTS

Izvor: RTS