Toponička reka za sada bezbedna

Odbranimo reke Stare planine
Foto: Odbranimo reke Stare planine

Niški Zavod za zaštitu prirode izdao je negativna mišljenja za sve zahteve za izdavanje dozvola za gradnju mini hidroelektrana na Toponičkoj reci.

Obrazloženje je da je reka i živi svet oko nje krcat zaštićenim i strogo zaštićenim vrstama, kao i da voda u letnjim mesecima jedva da curka. Naglašeno je i da je živi svet na ivici egzistencije i bez cevovoda, dok bi se uzimanjem bilo kod dela vode izvesno desila ekološka katastrofa.

Na reci je ujedno izgrađen i vodozahvat za pijaću vodu, a tu je i poznata Kravlja banja i divno porodično izletište.

Na svom srednjem delu toka, a dužini od nekoliko kilometara, reka prolazi kroz predivnu Miljkovačku klisuru, koja po lepoti i po prirodnjačkim raritetima ne zaostaje za čuvenijim klisurama Sićevačkom i Jelašničkom, a u mnogo čemu ih i nadmašuje.

Ona se u gornjem toku naziva Gojmanovačka reka i Labudovska (ili Suva reka, zato što u letnjem delu godine često presuši). Ove dve reke se sataju i grade Toponičku reku, koja kod sela Miljkovca prima levu pritoku Labudovsku reku, koja je takođe preko leta “suva reka”.

Pohvale za Zavod za zaštitu prirode dolaze iz grupe “Odbranimo reke Stare planine”.

“Niški Zavod sprečio je ekološku katastrofu, ali i velike proteste, jer bi reakcija Nišlija na eventulanu gradnju MHE na ovoj reci bila izrazito negativna, masovna i ko zna u šta bi se izrodila”, stoji u saopštenju ove grupe.

Oni dodaju i da bi “Niš ovaj dragulj prirode branio dok i poslednja pomisao na bilo kakvu gradnju ne izvetri iz glave i najupornijeg investitora.”

Izvor: Odbranimo reke Stare planine

Dostava hrane u Nišu