Toplana u Nišu bez dugova i kredita: Najjefitnije grejanje u Srbiji

grejanje u nišu
Gradska toplana Niš

Gradska toplana Niš je jedina toplana u Republici Srbiji koja je pred početak grejne sezone 2017/18. izvršila sniženje cene za 4,20% u fiksnom i 6,67% u varijabilnom delu, čime je grejanje u Nišu svrstano među najjeftinije u Republici, pokazuju rezultati analize Gradske toplane koji su prezentovani novinarima u Gradskoj kući.

Topli radijatori bili ukupno 185 dana

“Ispod Niša, na listi gradova sa nižom cenom daljinskog grejanja su samo ona mesta koja imaju male toplovodne sisteme i mali broj korisnika, ili gradovi koji za grejanje koriste zagrejanu vodu iz termoelektrana, kao što je slučaj u Obrenovcu ili Lazarevcu”, rekao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

On je istakao da je izuzetno zadovoljan poslovnim rezultatima ovog Javno komunalnog preduzeća u prethodnoj grejnoj sezoni, što se posebno ogleda, ističe, u drastičnom smanjenju dugova prema dobavljačima, što je i bio i najveći problem Toplane, ali i Grada, kao osnivača.

Remont sistema i radovi na pripremi za narednu sezonu; Foto: Gradska toplana Niš
Remont sistema i radovi na pripremi za narednu sezonu; Foto: Gradska toplana Niš

Gradska toplana čeka novu sezonu bez dugova 

Bolji stepen korisnosti proizvodnog i distributivnog sistema, kao i bolji rezultati poslovanja postignuti su zahvaljujući remontima i potpno novoj organizaciji rada, rečeno je na konferenciji za novinare u Gradskoj kući.

Niški sistem daljinskog grejanja zagrevao je više od 28.000 objekata stambenog prostora i oko 2.000 objekata poslovnog prostora.

“Višegodišnja kvalitetna naplata stambenog i poslovnog prostora, redovno servisiranje obaveza od strane Grada Niša i sprovedene mere štednje su dale rezultata, što se ogleda u smanjenju dugovanja i zateznih kamata prema „Jugorosgaz“-u, tako da će JKP „Gradska toplana“ Niš započeti novu grejnu sezonu bez dugovanja prema dobavljačima, ali i bez kredita”, rekao je direktor Gradske toplane, Predrag Milačić.

Konferencija za novinare u Gradskoj kući
Konferencija za novinare u Gradskoj kući

On je podsetio da su dugovi Toplane  početkom 2015. godine iznosili više od 1.100.000.000 dinara.

“Ostvareni rezultati iz 2017. godine su doveli do stvaranja mogućnosti za dodatno pojeftinjenje cene fiksnog dela grejanja za predstojeću 2018/19, dok će cena varijabilnog dela zavisiti isključivo od kretanja cena energenata na svetskom tržištu, na koje Grad i rukovodstvo Toplane ne mogu uticati”, dodali su u Gradskoj kući.