Tiodorović: Od studenata se očekuje da budu odgovorni, polazak na fakultete veliki rizik

20 časova
Branislav Tiodorović

Član Kriznog štaba, epidemiolog dr Branislav Tiodorović, rekao je da će povratak studenata na fakultete biti veći izazov od polaska dece u škole.

Prema njegovim rečima, povratak studenata u velike univerzitetske centre nosi rizik jer oni dolaze iz svih delova zemlje i regiona, prenosi Blic. Od studenata se očekuje da budu odgovorni. Tiodorović je izjavio da je uveren da su studenti svesni toga naročito posle događaja u junu i julu. Tada smo se suočili sa naglim skokom broja zaraženih korona virusom.

Petoro studenata u Nišu, koji su bili pod pratnjom, negativni su na korona virus, potvrdili su rezultati. Oni nisu imali simptome korona virusa, već su došli iz područja gde je infekcija bila češća.

U tri niške škole ima dece sa simptomima

U tri niške škole ima dece koja ne dolaze na nastavu jer imaju simptome korona virusa. Tiodorović je istakao da je to bilo očekivano i da je veoma važno što se u tim situacijama pokazalo da roditelji, prosvetni radnici i zdravstveni sistem prate situaciju na dnevnom nivou i pravovremeno reaguju. Prema njegovim rečima, u Srbiji nema potrebe za zatvaranjem škola zbog velikog broja obolele dece. Epidemiolog tvrdi da „apsolutno nismo blizu takve situacije“.

„Mi nemamo takvu vrstu podataka, niti takvu situaciju da u oktobru razmišljamo o zatvaranju škola. Sve je moguće, moramo biti svesni da je virus tu, ali veća opasnost je od onih koji se vraćaju s letovanja“ , prenosi Blic. „Deca koja su došla sa odmora ne bi trebalo da idu u školu sedam do deset dana“, ponavlja Tiodorović.