Teodora Obradović i Milijan Bačević dobitnici nagrade u oblasti nauke i obrazovanja

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti nauka i obrazovanje podele Teodora Obradović, učenica Gimnazije „Bora Stanković“ u Nišu i Milijan Bačević sa Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu.

Nagrada im se dodeljuje „za izvanredne rezultate u oblasti nauke i obrazovanja, za timski duh u radu i pružanju pomoći i podrške“ – saopštila je prof.dr Melanija Mitrović i dodala: „Naši ovogodišnji laureati uspešni su promoteri sveprisutnijeg naučnog trenda da interdisciplinarno razmišljanje treba da postane sastavni deo naučnog istraživanja. I ništa manje važno, patriotizam Desanke Maksimović je utkan u njihov rad“.

Teodora Obradović rođena je 2007. godine u Nišu. Poseduje brojne nagrade iz matematike i informatike na opštinskim, okružnim i državnim takmičenjima, kao i sa takmičenja iz hemije i fizike. Prva četiri razreda završila je u OŠ „Učitelj Tasa“. U tom periodu, nakon prepoznavanja njenog talenta za matematiku, ona kreće da učestvuje na takmičenjima. Peti i šesti razred završila je u OŠ „Radoje Domanović“.

U šestom razredu ona otkriva interesovanje za programiranje kada osvaja Drugu nagradu na Državnom takmičenju iz programiranja. Sedmi i osmi razred, kao učenik odeljenja za učenike sa posebnim sposobnostima za matematiku, završava u Gimnaziji „Svetozar Marković“, koja je takođe laureat Nagrade „Svetislav Milić – mladima od srca“. Trenutno je učenica trećeg razreda odeljenja učenika sa posebnim sposobnostima za računarstvo i informatiku u Gimnaziji „Bora Stanković“, koja ju je i nominovala za ovo priznanje. Dobitnica je Vukove nagrade, Nagrade „Sveta Petka“, a Vidovdansku nagradu dobila je za tri školske godine. Teodora voli da čita, piše pesme i priče. Nižu se nagrade na takmičenjima iz srpskog jezika i jezičke kulture.

Milijan Bačević, rođen je 1999. godine. Osnovnu školu „Čegar“ i Gimnaziju „Bora Stanković“ završava kao nosilac Vukove diplome. OŠ „Čegar“ završava kao učenik generacije, sa velikim brojem nagrada na takmičenjima iz biologije, hemije, fizike, istorije, srpskog jezika i nemačkog jezika.

Tokom srednjoškolskih dana, Milijan osvaja brojna prva mesta na takmičenjima iz biologije od kojih prva mesta na republičkim takmičenjima 2016. i 2017. godine. Polaznik je IS „Petnica“. Član je Evropskog parlamenta mladih od 2016. godine, najpre kao delegat, a zatim i kao predsedavajući komiteta. Tokom treće godine srednje škole, konkuriše za letnju praksu na prestižnom Jejl univerzitetu, te leto provodi usavršavajući se na pomenutom Univerzitetu.

Dobitnik je stipendije „Dositeja“, ali i Vidovdanskih nagrada Grada Niša. Medicinski fakultet, Univerziteta u Nišu upisuje kao prvoplasirani na listi. Sada je student šeste godine sa prosekom 10,00.
Član je Centra za naučno – istraživački rad studenata CNIRS. Član je internacionalne federacije asocijacija studenata medicine IFMSA, ambasador je platforme In Simu, ali i platforme AMBOSS za učenje medicine i pripremu z apolaganje međunarodnih ispita u oblasti medicine. Instruktor je i predavač na Univerzitetu Jejl.

Nagrada će nagrađenima biti uručena na svečanosti u Narodnom pozorištu u Nišu i to 15. novembra tačno u podne.