„Teatar na raskršću“ od sledeće godine u Nišu

Narodno pozorište Niš
Foto; Narodno pozorište Niš

Narodno pozorište Niš otpočelo je sa pripremama na organizaciji novog festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora, takmičarskog karaktera, pod nazivom „Teatar na raskršću“.

Festival će se održati u Nišu od 11. do 19. 03. 2019. godine.

„Teatar na raskršću“ je jedini pozorišni festival koji na jednom mestu želi da okupi pozorišnu umetnost balkanskog kulturnog prostora. On ima za cilj afirmaciju sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti prostor, države Srbije i grada Niša, kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva. Takođe za cilj ima jačanje međunarodne kulturne razmene, promovisanje pozorišne umetnosti i stvaralaca, razmene ideja i pozorišnih praksi. Posvećen je izazovima i perspektivama savremenog pozorišta.

Programski savet Festivala čine istaknuti pozorišni stvaraoci iz Srbije i regiona. Predsednik Programskog saveta je Nebojša Bradić, pozorišni reditelj (Srbija), a članovi su i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar (Srbija), prof. dr Darko Lukić, teatrolog (Hrvatska), Dejan Lilić, glumac (Makedonija), Dejan Petković, teatrolog (Srbija), Dejan Stojiljković, pisac (Srbija) i upravnik Narodnog pozorišta Niš, mr Spasoje Ž. Milovanović, teatrolog.

Festival će svečano biti otvoren 11. marta 2019. na Dan Narodnog pozorišta Niš, premijerom predstave Putujuće pozorište Šopalović, Ljubomira Simovića. Predstava je u režiji Tanje Mandić Rigonat, produkcija Narodno pozorište Niš.

Prateći program i nagrade najboljim učesnicima

Pored sedam takmičarskih predstava i predstave u čast nagrađenih, čije su premijere odigrane u kalendarskoj godini koja prethodi Festivalu, u selekciji Spasoja Ž. Milovanovića, biće organizovan čitav niz pratećih programa: razgovori o predstavama, tribine, promocije knjiga, predstavljanje umetnika i izložbe.

Festivalski žiri će dodeliti nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalnu nagradu Festivala. Osim ovih, biće dodeljene i nagrada okruglog stola kritike i nagrada žirija publike.

Inače, ideja o osnivanju pozorišnog festivala u Nišu postoji već nekoliko decenija. Jedan od koraka ka tome bio je i glumački festival „GlumBal“. Međutim, tek početkom ove sezone stvoreni su uslovi za realizaciju jednog ovako značajnog projekta za pozorišni život čitavog regiona, uz punu podršku i pokroviteljstvo gradonačelnika i Skupštine grada Niša kao osnivača Narodnog pozorišta Niš.

Loopia