Takmičenje “Poslovni izazov”: Maska koja puni bateriju telefona pobednička ideja

takmičenje poslovni izazov

Regionalno takmičenje srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održano je onlajn protekle nedelje.

Takmičenje “Poslovni izazov” je okupilo 106 učenika iz 23 srednje škole iz jugoistočne Srbije. Učestvovali su učenici iz Aleksinca, Blaca, Bojnika, Bujanovca, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vlasotinca, Vranja i Žitorađe.

Timovi su imali zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će promeniti navike ljudi u domaćinstvu koje nisu u skladu sa ekološki osvešćenim načinom života.

Pobedu je odneo tim koji su činile učenice Pravno-poslovne škole u Nišu, Miljana Mitrović, Đurđa Marinović i Jana Maljković. Njihova ideja bila je plasiranje maski za mobilne telefone, koje uz pomoć solarne energije pune bateriju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Правно-пословна школа Ниш (@pps_nis) on

“Na godišnjem nivou, prosečna osoba potroši za punjenje mobilnih uređaja 2.190 kW, što je na globalnom nivou ukupno 13.000.000 kW. Ovim inovativnim proizvodom smanjujemo zagađenje životne sredine, koje prouzrokuje ugalj potreban za proizvodnju električne energije koja se troši za punjenje mobilnih telefona”, objašnjavaju Miljana, Đurđa i Jana.

Drugo mesto osvojio je tim “PellPlant” iz Srednje škole “Dušan Trivunac Dragoš” u Svrljigu. Treće mesto pripalo timu je “Solaris doo” koga čine učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Vranju.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Izvor: Dostignuća mladih

Dostava hrane u Nišu