“Tajna stare vodenice” prvi put pred publikom

tajna stare vodenice
Foto: SKC Niš

Scena niškog Narodnog pozorišta je u ponedeljak 31. maja rezervisana za Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra Niš i predstavu “Tajna stare vodenice”.

U pitanju je komad koji je rađen po istoimenoj knjizi niškog pisca Miloša Petkovića, a režiju potpisuju Aleksandar Mihailović i Miloš Cvetković. “Tajna stare vodenice” je po žanru triler/horor. Adaptiranje u pozorišnu predstavu je uslovilo da primat u predstavi preuzme komedija, sa elementima trilera i horora. Sama radnja predstave govori o skupu, kako istorijskih ličnosti, tako i izmišljenih ličnosti iz svetske književnosti, koji će pokušati da spasu svet od velikog zla.

Foto: SKC Niš

Predstava je na repertoaru Narodnog pozorišta u Nišu, u ponedeljak 31. maja, u 19:30.

Posle više od godinu dana pauze zbog pandemije, glumci Akademskog pozorišta ponovo igraju za svoju publiku. Sezonu otvaraju na pozornici niškog teatra. U predstavi igra 12 glumaca. Među njima su oni koji u Akademskom prave prve korake, kao i oni koji su deo ansambla više od 30 godina.

Dramatizaciju istoimene knjige radili su Miloš Petković i Petra Nešić. Adaptaciju su radili reditelji predstave Aleksandar Mihailović i Miloš Cvetković. Za scenografiju i kostim zaduženi su Dragana Đurić i Dušan Stanković.

Foto: SKC Niš

“Inače, ova predstava je septembra prošle godine imala zatvorenu premijeru. Tada je i petoro naših glumaca prvi put zaigralo u predstavi Akademskog. Iako do sada nije igrana pred publikom, na prestižnom Festivalu akademskih pozorišta Srbije (FAPS), koji je bio organizovan onlajn krajem 2020. osvojila je pet priznanja. Za ulogu Akire, Anđela Andrijević osvojila je nagradu za najbolju epizodnu žensku ulogu. Za ulogu Tolkina, Ivan Ivanovski osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu. Dragana Breza i Dušan Stanković nagrađeni su za najbolji kostim i za najbolju scenografiju na festivalu. “Tajna stare vodenice” osvojila je i treću nagradu za najbolju predstavu u celini”, kažu iz Akademskog.

Svi zainteresovani karte za predstavu mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 200 dinara.