SZO: Zagađenje vazduha u Srbiji opasno

zagađenje vazduha
Foto: Ilustracija, Pixabay

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Beogradu Marjan Ivanuša izavio da je zagađenje vazduha u Srbiji opasno. U prilog tome idu i procene te organizacije iz 2016. koje ukazuju na oko 6.600 preuranjenih smrti usled zagađenja vazduha u Srbiji, i da to zagađenje “može rezultirati” različitim ozbiljnim oboljenjima i dovesti do smrtnih ishoda.

„Naše svakodnevne aktivnosti na području ratarstva, industrije, saobraćaja, grejanja, utiču na kvalitet vazduha, pa je potrebeno uvoditi dodatne mere na svim tim područjima“, rekao je Ivanuša.

On je rekao da je cilj dugoročno unapređenje kvaliteta vazduha i da su zbog toga potrebne koordinirane intervencije u relevantnim sektorima, ali ne samo na nivou donosioca odluka, već i celog društva.

On je dodao da puno toga može da se uradi na pojedinačnom nivou, ali uz podršku lokalne samouprave.

„Kada govorimo o zagađenom vazduhu treba pomenuti i veliki problem pušenja cigareta u Srbiji, za koji procene ukazuju da se na godišnjem nivou registruje skoro 20.000 preuranjenih smrti koje se mogu dovesti u vezu sa pušenjem“, istakao je Ivanuša.

Pročitajte i:  Pitali smo Nišlije: Da li smo svesni opasnosti od zagađenja vazduha?