SZO: Potreban svetski konsenzus kako bi vakcina bila javno dobro, sve zemlje se moraju oporaviti zajedno

SZO
Foto: Pixbay

Generalni direktor SZO, Tedros Adhanom Grebejesus, osudio je danas “nacionalističko” svojatanje buduće vakcine za koronavirus. On se založio da vakcina bude opšte, zajedničko oruđe koja će čovečanstvu omogućiti da se izbori s pandemijom.

“Nacionalističko svojatanje vakcine nije dobro. To nam ne može pomoći”, rekao je Grebejesus ispred SZO, na video Forumu o bezbednosti u Aspenu.

“Potreban je svetski konsenzus kako bi vakcina bila javno dobro, i to kao politička obaveza”, naglasio je on. Prema njegovim rečima, davanje drugima je neophodnost i svi će od toga imati koristi, uključujući i bolje stojeće zemlje. “Ne treba na to gledati kao na davanje u dobrotvorne svrhe. To je i davanje sebi, jer kada se svet izleči i otvori, svi će imaju koristi”.

“Brži oporavak je zajednički oporavak jer živimo u globalizovanom svetu. Ekonomije su neraskidivo povezane”, rekao je Gebrejesus. Ne može se “nekoliko sigurnih zemalja oporaviti”, a ostali ne, “svi se moraju oporaviti zajedno”, rekao je on.

“Šteta koju je prouzrokovao Covid-19 mogla bi biti manja, ako bi se na to obavezale zemlje koje imaju sredstva”, podvukao je šef SZO.

Šest vakcina u “Trećoj fazi” ispitivanja

U različitim fazama testiranja je 26 vakcina – kandidata, uključujući šest “u dobroj fazi, na kliničkima ispitivanjima”, potvrdio je direktor za hitna zdravstvena stanja SZO, Majkl Rajan, izrazivši umerenu nadu u uspeh.

Kada neka vakcina dođe u “Fazu tri” to ne znači: “Skoro smo na cilju!”, objasnio je taj epidemiolog.

“Faza tri znači da se prvi put neka vakcina uvodi u opštu populaciju, daje se zdravim pojedincima, da bi se videlo da li će ih vakcina zaštititi od prirodne infekcije”, objasnio je on.

Međutim, “nema garancije da će nam neka od tih šest vakcina dati baš taj odgovor, i verovatno će nam trebati više vakcina dok to ne proradi”, rekao je Rajan.

Po podacima koje je iz zvaničnih izvora sakupila agencija AFP, novi koronavirus “Sars-Cov-2” je dosad usmrtio više od 712.000 ljudi i zarazio preko 19 miliona od početka pandemije u Kini decembra prošle godine.

Izvor: Insajder

Global Digital Clinik