Svetski dan zaštite životne sredine: Slavimo raznovrsnost svih živih bića

Svetski dan zaštite životne sredine. Foto: Pixbay

Danas se u celom svetu obeležava Dan zaštite životne sredine. Ovogodišnja tema je „Slavimo biodiverzitet„.

Širom planete, 5. jun se obeležava kao Dan životne sredine. Ove godine, zbog pandemije korona virusa, sve aktivnosti preseljene su u onlajn sferu. Zemlje domaćini, 2020. godine su Nemačka i Kolumbija, a tema je briga o raznovrsnosti svih živih bića na planeti.

Brojni požari i poplave, kao i nagle klimatske promene pokazatelji su da priroda nije u ravnoteži, i da se svi moramo posvetiti očuvanju planete Zemlje, koja je naš dom.

Biodiverzitet se odnosi na sva živa bića, od najmanjih bakterija, preko mrava i leptira, do najveće životinje na planeti- plavog kita. On obuhvata sve oko nas, sve što u toku života koristimo, zavisi od njega. Zbog toga je veoma važno čuvati sve vrste koje nas okružuju.

Čuvajući šume, obezbeđujemo sebi kiseonik, jer drveće uzima ugljendioksid i čisti vazduh koji udišemo. Instekti i životinje oprašuju zemlju, što pomaže poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Zagađivanjem prirode rušimo prirodni biodiverzitet i time ugrožavamo opstanak svih živih bića na planeti. Svako od nas, svojim malim gestom može pomoći da se priroda vrati u ravnotežu. Odlažite otpad na pravilan način, nemojte koristiti jednokratnu ambalažu i sadite što više drveća u svojoj okolini.

Ujedinjene nacije 5. jun proglasile su Svetskim danom zaštite životne sredine 1972. godine. „Obeležavanje ovog datuma pruža nam priliku za širenje osvešćenosti i odgovornog ponašanja pojedinaca, preduzeća i zajednica u očuvanju i unapređenju životne sredine“, navode u Ujedinjenim nacijama.