Svetski dan pozorišta za decu i mlade i Svetski dan lutkarstva

Svetski dan pozorišta za decu i mlade
Svetski dan pozorišta za decu i mlade

U sredu 20. marta, počinje Nedelja izvođačkih umetnosti tokom koje se slavi moć pozorišne umetnosti. Ona obuhvata: 

  • Svetski dan pozorišta za decu i mlade, 20. mart
  • Svetski dan lutkarstva, 21. mart
  • Svetski dan pozorišta, 27. mart

Pozorište lutaka Niš će ove sedmice obeležiti dva datuma:

Sreda, 20. mart, Svetski  dan pozorišta za decu i mlade

Ovaj dan se obeležava u organizaciji Međunarodne asocijacije pozorišta za decu i mlade  ASITEŽ, pod sloganom „Povedite dete u pozorište“.

Jasna i jednostavna poruka podstiče da je široko i inventivno koristimo. Upućena je roditeljima, bakama, dekama, učiteljima, vaspitačima i starateljima. Bez obzira kog su formata programi koje pozorišta širom sveta pripremaju, zadatak je isti i važan: preneti poruke široj javnosti o značaju i dejstvu pozorišta u razvoju i vaspitanju dece i mladih.

Svake godine važnom porukom, oglasi se i predsednica ASITEŽA Ivet Hardi. Ove godine, poruke po pozivu pripremile su dve devojčice Đoji (8 godina) i Džodži (11 godina) iz Australije  čime  asocijacija podvlači važnost prava svakog deteta da učestvuje u kulturnom životu društva. U ime ASITEŽ centra Srbije poruku je pripremila Dalija Aćin, koreograf.

Program Pozorišta lutaka:

12.00h – Čitanje poruke povodom Svetskog dana pozorišta za decu i mlade;
12.05h – Izvođenje predstave „Bila jednom jedna zima“, organzovana poseta dece iz Predškole ustanove „8. septembar“ iz Dimitorvgrada;
13.00h – Lutkarska radionica, učesnici: deca iz Predškole ustanove „8. septembar“ iz Dimtorvgrada.

Četvrtak, 21. mart, Svetski dan lutkarstva

Svetski dan lutkarstva se obeležava pod pokrovoteljstvom  Međunarodne zajednice koja okuplja ljude iz celog sveta koji doprinose razvoju lutkarske umetnosti UNIMA, pod sloganom “Zajedno stvaramo pokret!”

Lutkari širom sveta obeležavaju 21. mart kao svoj dan: izvode se besplatne predstave, održavaju radionice, izložbe i okrugli stolovi, čitaju se poruke istknutih umetnika iz područja lutkarstva.

Poruku povodom ovogodišnjeg Svetskog dana lutkartsva pripremio je Dadi Pudumje, indijski lutkar, reditelj lutkarskog pozorišta i direktor festivala.

Program:

09.30h – Lutkarska radionica u vrtiću „Cvrčak“;
09.30 h – Lutkarska radionica u vrtiću „Vilin grad“; 
10.00 i 12.00h  Čitanje poruke povodom Svetskog dana lutkarstva;
Predstava „Luckasti klovnovi“, organzovana poseta učenika Osnovne škole „Radoje Domanović“;
18.00h – Predstava „Legenda o Mesečevoj princezi“

U okviru radionica koje se održavaju povodom ovih značajanih datuma, glumice Pozorišta lutaka, Mirjana Đorđević, Tatjana Milenković i Svetlana Mihajlović će deci predstaviti različite vrste lutaka i lutkarskih tehnika, objasniti im od kojih materijala su napravljene, kako su nastale, ko ih kreira, ko ih izrađuje, kako se animiraju, objasniti specifičnosti lutkarske u odnosu na dramsku predstavu i odgovarati na sva njihova pitanja.

Nedelja izvođačkih umetnosti završava 27. marta, obeležavanjem Svetskog dana pozorišta

Exe-Net