Svetski dan pešačenja: Besplatna pešačka tura kroz Niš i istoriju

svetski dan pešačenja

Svetski dan pešačenja idealna je prilika da započnete novu rutinu. Većina nas je u sedećem položaju gotovo ceo dan, naše telo, trpi veliki pritisak, što može prouzrokovati razne probleme.

Stoga je, EU Info kutak odlučio da Nišlijama za Svetski dan pešačenja organizuje jedinstvenu turu. Ova pešačka tura vodiće Vas, ne samo ulicama grada već i kroz istoriju.

Niš, grad na raskrsnici puteva, rodni grad cara Konstantina krije brojne tajne i legende. Neke od tih priča mogu se čuti od više nego ljubaznih domaćina i vodiča, neke su ostale u niškim kafanama, neke se mogu osetiti u još uvek kaldrmisanim ulicama, a neke su tu nadohvat ruke ostale urezane u spomenicima.
„Krenite sa nama u šetnju kroz neispričane priče Niša i otkrijte šta je ostalo sačuvano unutar zidina niške Tvrđave. Otkrijte duh koji nosi Saborna crkva. Saznajte razlog zašto su grad Niš i gostoprimljive Nišlije bile inspiracija mnogim piscima. Zakoračite u jedini sačuvani stari deo Niške čaršije, nekad zanatlijsko, danas meraklijsko Kazandžijsko sokače. Uverite se zašto Niš smatraju “gastronomskom prestonicom” Srbije uz nadaleko poznat niški burek“ poručuju organizatori.
Tura se organizuje 15. oktobra, sa početkom u 14 časova. Polazak grupa je planiran sa Trga Kralja Milana i obuhvata stručno vođenje kroz uži centar Niša uz lagano pešačenje.

Vaš vodič biće Aleksandra Zdravković, turistički vodič.
Učešće je besplatno za sve zainteresovane građane, ali je zbog ograničenog broja mesta potrebno popuniti formular na linku: https://euinfo.civicatalyst.org/pesackatura