Svetska premijera filma „33 anđela“ o stradanju srpske dece u nacističkim logorima u Norveškoj

Svetska premijera filma „33 anđela“ o stradanju srpske dece u nacističkim logorima u Norveškoj tokom Drugog svetskog rata, autora i producenta Branka Dimovića Dimeskog, u režiji Gorana Vukčevića, održana je u Nišu u bioskopu „Vilin grad“. Pre premijere za filmsku ekipu je organizovan prijem u Gradskoj kući.

Film koji je jednim delom snimljen i u Nišu na nekoliko lokacija uz pomoć niških srednjoškolaca svedoči o patnjama naše dece u norveškim logorima, a prema rečima Branka Dimeskog bez podrške Grada Niša ovako veliki poduhvat ne bi mogao da bude realizovan.

Prema rečima zamenice gradonačelnice Niša film čija je premijera u Nišu podseća nas koliko je važno da negujemo kulturu sećanja i to prenesemo i generacijama koje dolaze.

Prijemu su prisustvovali i gosti iz Norveške.

Nije značajan samo sa istorijskog aspekta. On govori i o odnosu dva naroda, Norvežana i Srba, kako tokom Drugog svetskog rada tako i sada, istkao je dr Johanes Solberg.

,,33 anđela” prikazuje stradanje više od dvestotine maloletne srpske dece tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj.

Film su podržali i institucije i pojedinci iz Norveške, Izraela, Švajcarske, Republike Srpske i Srbije.