Sve češći verbalni ali i fizički napadi na ekipe Hitne pomoći

hospitalizovana

Nišlija R.V. (67) napao je nožem ekipu Hitne pomoći koja ga je na ulici zbrinula pošto mu je pozlilo zbog pijanstva je samo jedan u nizu incidenata koji se dogodio zaposlenima u niškoj Hitnoj pomoći.

U ovom incidentu na sreću nije niko povređen jer su vozač Hitne pomoći, a potom policajci uspeli da savladaju pacijenta.

Tom prilikom je direktor Hitne pomoći u Nišu Slavoljub Živadinović na lokalnoj televiziji u Nišu izjavio da su napadi na osoblje Hitne pomoći učestali i da je neophodno da im se obezbedi zakonska zaštita.

Zdravstveni radnici predlažu da dobiju status službenog lica

Tačan broj fizičkih napada na one čiji je posao da što pre dođu do pacijenta i ukažu mu hitnu medicinsku pomoć, nije poznat, ali su takvi incidenti prilično česti i sve češći, tvrde u hitnim službama širom Srbije.

Do sada su se fizički napadi najčešće događali, ističu zdravstveni radnici, kada intervenišu kod alkoholisanih pacijenta ili posle nekih tuča.

Verbalni napadi su zastupljeni kada pacijenti sa opravdanim ili neopravdanim nestrpljenjem iščekuju dolazak Hitne pomoći.

U službama hitne pomoći prmećuju i da se građani najčešće žale zbog “tzv. kašnjenja hitne pomoći” zbog čega su izloženi, uglavnom, verbalnim napadima.