Svako treće dete u Srbiji gojazno. Svetski dan borbe protiv gojaznosti obeležen i u niškom Domu zdravlja

Foto - Dom zdravlja Niš

Statistika kaže da je svako treće dete u Srbiji gojazno. Svetski dan borbe protiv gojaznosti, koji se obeležava danas, povod je da se ponovo ukaže na ovaj problem.

Povodom ovog dana, Savetovalište za mlade Doma zdravlja Niš organizovalo je akciju u prostorijama službe, gde su deca i njihovi roditelji imali su priliku da nauče nešto više o prevenciji gojaznosti kao i o pravilnoj ishrani.

Gojaznost nije samo problem estetske prirode, već je uzrok i mnogih zdravstvenih tegoba sa kojima se ljudi suočavaju, kao što je dijabetes tipa 2, kardiovaskularne bolesti, hipertenzija, moždani udar i određeni oblici karcinoma.

Iako na razvijanje gojaznosti utiču genetički, fiziološki i spoljni faktori (kao što je uzimanje određenih lekova), do iste dolazi kada osoba u kontinuitetu unosi više kalorija nego što ih može potrošiti.

Višak energije u telu se skladišti u vidu masnoće, koja akumulirajući se, izaziva niz problema. Ono što takođe doprinosi ovoj bolesti je sedentarni način savremenog čoveka.

Većina poslova danas ne zahteva visok nivo fizičke aktivnosti, stoga čovek u modernom društvu provodi dosta vremena u sedećem i neaktivnom položaju.

Gojaznost se može sanirati i preduhitriti uvođenjem fizičke aktivnosti u svakodnevni život, kao i uvođenjem zdravih navika u ishranu kao što su:

•​Smanjenje konzumacije alkoholnih i zaslađenih pića;
•​Smanjenje konzumacije brze i nutritivno prazne hrane;
•​Povećanje unošenja vlakana i hrane bogate nutrijentima, kao i niskokalorične hrane velikog volumena;
•​Saradnja sa lekarom koji će voditi proces mršavljenja i sagledati celokupno stanje organizma.

Global Digital Clinik