Studenti rešeni u odluci da odu iz Srbije, bez obzira na mere države

Trećina studenta bi da ode iz Srbije, a polovina njih ne planira da se vrati
Trećina studenta bi da ode iz Srbije, a polovina njih ne planira da se vrati

Trećina studenata u Srbiji planira da po završetku školovanja ode u inostranstvo, a među njima više od 90 odsto ima apsolutnu podršku roditelja za tu odluku, a 70 odsto ima rođake i prijatelje u inostranstvu na čiju pomoć računaju.

Ovo su rezultati istraživanja „Migracije studenata” koje je predstavljeno u Vladi Srbije, a  sproveo Kabinet ministarke zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Istraživanje je uključilo 11.013 studenata državnih i privatnih visokoškolskih ustanova u Republici Srbiji.

Nova strategija obrazovanja do 2030. uticaće na smanjenje odlaska studenata u inostranstvo

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Saša Stojanović istakao je da će kvalitetno znanje koje studenti steknu, kao i razvoj privrede uticati na to da mladi ostanu u Srbiji.

On je rekao da Ministarstvo prosvete, između ostalog, usklađuje programe koje nudi učenicima i studentima tako da stiču najsavremenija znanja iz onih oblasti koje su trenutno tražene na tržištu.

“Konkretno tu možemo govoriti o informacionim tehnologijama koje se uvode u osnovne škole. Već u petom razredu osnovne škole imamo programiranje u okviru predmeta informatika gde učenici uče praktične veštine koje mogu značiti na tržištu”, naveo je Stojanović i dodao da su u gimnazije uvedena IT odeljenja, dok se na fakultetima uvode veće upisne kvote za one programe koji su danas traženi na tržištu.

Stojanović je ukazao i na značaj sistema dualnog obrazovanja u okviru koga se učenici uvode u kompanije gde stiču praktična znanja koja će omogućiti da se odmah posle škole uključe u tržište rada.

Studenti rešeni u odluci da odu iz Srbije, bez obzira na mere države

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla je da je najdrastičniji podatak iz celog istraživanja taj što je četvrtina onih studenata koji bi da odu već rešena u odluci da to i učini, bez obzira na mere koje bi preduzela država u nameri da ih zadrži u Srbiji.

„Ona populacija mladih koju pitamo ‘šta bi trebalo da se dogodi u Srbiji, a da ne odete’, jedna četvrtina koji planiraju da odu kaže da nema nijedne mere koja može da ih zadrži. Oni su već doneli odluku“, rekla je Đukić Dejanović i dodala da je cilj istraživanja da se prikupe svi podaci koji će se odnositi na kreiranje konkretnih mera i stimulativnih aktivnosti za zadržavanje mladih u Srbiji.

Većina studenata i ne planira da se vrati u Srbiju

Kada je reč o planiranoj dužini boravka u inostranstvu, 50 odsto onih studeneta koji bi da odu iz Srbije ne planira da se vrati, 19 odsto bi da se vrati, ali kad obezbede dovoljno novca za pokretanje sopstvenog posla u Srbiji, dok bi se 13,8 odsto vratilo kada ekonomska situacija u Srbiji bude bolja i stabilnija.

Pres u Vladi Srbije; Stojanović i Đukić Dejanović

Među onima koji planiraju da nakon završetka školovanja potraže bolje uslove života u u inostranstvu prednjače studenti informaciono-komunikacionih tehnologija, čak njih 36,5 odsto i studenti iz oblasti medicinskih nauka, više od 30 odsto, dok je manji udeo studenata iz oblasti društvenih nauka.

Većina bi otišla u Nemačku

28,5 je prosek godina mladih koji odlaze iz Srbije, a svaki četvrti koji napusti Srbiju ima visok stepen obrazovanja.

Među državama u koje bi studenti naradije odlazili prednjači Nemačka, a svaki četvrti student, onosno njih 24 odsto koji bi da odu iz Srbije planira baš da ode u tu državu.

Zatim slede SAD, 11 odsto, Švajcarska, 10,7 odsto, Austrija 8,7 odsto i Norveška 6,3 odsto.

Global Digital Clinik