Šta se dešava ako popijete šoljicu kafe pre jutarnjeg treninga?

kafa
Izvor:unsplash

Da li je dobro da popijete kafu pre nego što započnete svoje jutarnje vežbanje i koji su efekti jedne šoljice ovog napitka na vašu fizičku formu možete otkriti u redovima koji slede…

Lakši i brži oporavak

Konzumiranje kafe pre treninga izaziva antiinflamatorni odgovor u vašem telu, što vam može pomoći u trenucima oporavka, kada su vam mišići još uvek zgrčeni i nedovoljno opušteni. Osim toga, kofein pomaže i u smanjenju oksidativnog stresa izazvanog prevelikim naprezanjem tokom vežbanja. Kafa, naravno, nije dovoljna za brz oporavak vašeg tela nakon treninga, već je potrebno i da se dobro istegnete.

Izvor: pexels

Rešavanje problema sa probavom

Joga, trčanje i druge vežbe ponekad stimulišu crevni sistem, zbog čega vam se može desiti da hitno morate otići u WC. To ne predstavlja veliki problem kada trenirate u svom domu ili teretani. Ako ste pak otišli da džogirate u prirodu, nije baš zgodno da vam se daleko od kuće javi ova fiziološka potreba. Kako biste smanjili rizik od ovakvih i sličnih problema vezanih za crevni sistem, preporučuje se da popijete šoljicu kafe pola sata pre vežbanja.

Dodatna motivacija

Verovali ili ne, kafa vas jednako dobro motiviše tokom vežbanja kao i vaša omiljena muzika za treniranje. Ovo je potvrđeno u jednoj studiji, čiji su autori ispitivali efekte kofeina u izvođenju vežbi izdržljivosti. Učesnici ovog eksperimenta koji su pili kafu pre vežbanja bili su spremni da ulože više truda u izvođenju vežbi izdržljivosti od onih koji su apstinirali od ovog napitka pre treninga. Takođe je otkriveno da su osobe koje su konzumirale kafu bile u proseku manje umorne na kraju treninga.

Izvor: unsplash

Dodatna energija

Opšte je poznato da kafa povećava koncentraciju, a ona je i dobar lek protiv jutarnje kilavosti. Kada popijemo kafu nakon ustajanja, imamo manju želju da se vratimo u krevet i nastavimo da spavamo, a ona nam daje i višak energije potreban za suočavanje sa svim dnevnim obavezama, među koje spada i planirana fizička aktivnost.

Izvor:citymagazine.danas.rs