Šta nakon vađenja zuba?

zubni implant

Prema podacima Ministarstva zdravlja, samo 8.5% stanovnika Srbije ima sve svoje zube. Poređenja radi, 26% stanovnika Velike Britanije ima sve prirodne zube.

Zvanične statistike o procentu stanovništva koje nakon vađenja zuba nije ugradilo bilo kakav vid veštačke zamene ne postoje, ali uzevši u obzir razliku u životnom standardu možemo pretpostaviti da je ova razlika još drastičnija.

Nakon vađenja zuba pacijenti imaju dve mogućnosti za njegovu nadoknadu. 

Prva je ugradnja zubnog implanta, a druga ugradnja mosta.

Zubni implanti

Iako je i dalje prilično skupa, cena zubnih implanta je niža nego što je bila kada su oni tek počinjali da se ugrađuju na ovim prostorima. 

Zubni implant sastoji se od tri dela: samo implantata koji se ugrađuje u viličnu kost pacijenta, i protetskog dela krunice i abatmenta.

Implanti su najčešće izra​​đeni od 98% titanijuma, hipoalergenskog materijala i ljudski organizam ga prihvata kao integralni deo nakon inicijalnog perioda zarastanja po ugradnji. Faktički implanti su veštačka zamena za prirodni koren zuba.

Kompletan proces oporavka nakon hirurške ugradnje traje tri do šest meseci, tokom kojih se implant ne sme opterećivati, nakon čega se implant može opteretiti trajnim protetskim radom, odnosno krunicom, koja je vezana za implant strukturom koja se stručno naziva abatment.

Sama operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji i traje od 15 do 30 minuta.

Procenat uspešnosti ugradnje implanta je preko 97%, a sam implant je vrlo često trajno rešenje za pacijenta. Istraživanja su pokazala da preko 94% implanata traje duže od deset godina, a obično i znatno duže.

Kritičan period u životu implanta su upravo prvih šest meseci, dok proces zarastanja još uvek traje. Nakon toga važno je dobro održavanje oralne higijene i redovne kontrole, kako bi se sprečile bilo kakve infekcije zuba ili desni, i predupredili bilo kakvi problemi sa samim implantom, ali i drugim zdravim zubima.

U slučaju da do​​đe do gubika susednog zuba, zubni implant može poslužiti kao osnova koja će nositi budući most.

Jedno od čestih pitanja koje pacijenti imaju jeste da li se implant ugrađuje odmah po vađenju prirodnog zuba, i da li se može ugraditi na mestu na kom dugo nije bilo zuba.

Odgovor na oba pitanje potvrdan. Preporučljivo je implant ugraditi odmah po vađenju prirodnog zuba jer je period oporavka u ovim slučajevima brži. Osim toga, nakon gubitka zuba, počinje da dolazi do gubitka kosti, koja se sprečava ugradnjom implanta.

U slučajevima kada pacijent ugrađuje implant na mestu na kome dugo nije bilo priridnog zuba, dešava se da je došlo do gubitka kosti u tolikoj meri da je neophodno hirurški nadoknaditi kost, što povećava ukupnu cenu i trajanje postupka, jer je potrebno da najpre kost zaraste i prihvati veštačku kost, nakon čega se pristupa ugradnji implanta.

Da li pacijent ima dovoljno kosti ili ne, stomatolozi procenjuju na osnovu ortopana i 3D snimka, koji predstavlja najsavremeniji dijagnostički alat i pruža stomatolozima broje mogućnosti kao što su pomeranja slike u tri ose, precizna merenja i simulacija ugradnje implanata različitih tipova i dimenzija, što omogućuje izbor optimalnog rešenja za svakog pacijenta ponaosob.

Zubne krunice koje se vezuju na implant mogu biti metalokeramičke ili izrađene kompletno od keramičke. 

Keramičke krunice sve su popularnije i predstavljaju estetski atraktivnije rešenje, jer ne može doći do pojave metalne linije na spoju sa desnima kao što je to slučaj sa metalokeramičkim krunicama, ali su nešto skuplje.

Kada je reč o ceni zubnih implanata, ona iznosi između 650 i 950 evra, u zavisnost od različitih faktora, koji uključuju tip i proizvođača implanta, vrste krunice i same cenovne politike ordinacije u kojoj se implanti ugrađuju. 

Važno je napomenuti da ne ugrađuju sve ordinacije implante, već isključivo ordinacije koje zadovoljavaju uslove propisane za izvođenje zahvata iz domena oralne hirurgije, i izvode se isključivo od strane oralnih hirurga.

Zubni mostovi

Alternativa zubni implantima jesu mostovi, i zbog svoje povoljije cene često su prvi izbor pacijenata.

Zubni most je zapravo niz od nekoliko krunica, kojima se popunjava prostor jednog ili najviše dva nedostajuća zuba.

Uslov za ugradnju mosta je da je najmanje jedan zub pored nedostajućeg zuba u dobrom stanju i sposoban da nosi most, iako je poželjno da oba zuba koji se nalaze neposredno uz prazan prostor budu u dobrom stanju, kako bi se postigla veća stabilnost mosta.

Sama realizacija zubnog mosta najčešće podrazumeva brušenje po jednog zuba sa obe strane nedostajućeg zuba, koji će nositi most od tri člana, pri čemu je središnji član zapravo zamena nedostajućeg zuba.

Glavna mana ovog rešenja u odnosu na implante je znatno manja stabilnost i samim tim znatno veća mogućnost da dođe do loma. Osim toga, ovo rešenje nije moguće primeniti u slučaju da nedostaje više od dva zuba u nizu. U ovim slučajevima jedina alternativa implantima je parcijalna proteza.

Sa druge strane, glavna prednost mosta u odnosu na implant leži upravo u ceni, koja iznosi od 300 do 900 evra, u zavisnosti od materijala krunice i cenovne politike ordinacije.

Osim cene, prednost mosta je i u tome što nema operacije, pa je za pacijenta lakša, a oporavak i kompletna procedura su znatno kraći. 

Takođe, most je alternativa za pacijente koji nisu kandidati za operaciju ugradnje implanta zbog svog opšteg zdravstvenog stanja.