Šta je sinus lift i kako olakšava ugradnju zubnih implantata?

Problem gubitka zuba je, zahvaljujući savremenoj implantologiji, moguće nadoknaditi dentalnim implantima. Za razliku od nekadašnjih rešenja, mostova i zubnih proteza, implanti su jedino trajno i fiksno rešenje, koja izgleda i pruža osećaj baš poput prirodnih zuba.

Kako biste razumeli ugradnju implantata, počećemo sa objašnjenjima od samih osnova. Dentalni (zubni) implanti su strukture koje zamenjuju zub koji je izgubljen usled nepravilne higijene, progresivnog karijesa, bolesti desni ili povreda. Oralni hirurg ubacuje implant u kost vilice, a on deluje kao sidro za veštački zub, krunicu. Deo koji se zove abutment povezuje krunicu, koja se radi po meri, sa zubnim implantom. 

Ugrađena celina savršeno oponaša prirodne zube. Pre ugradnje implantata potrebno je doći na stomatološki pregled, gde će se utvrditi da li je pacijent odgovarajući kandidat za ovu proceduru. Na pregledu, zavisno od individualnih potreba pacijenta će biti utvrđena i cena zubnih implantata, a pacijentu će biti date smernice za pripremu za operaciju.

Put do jakih i zdravih zubnih implantata nije uvek jednostavan, a u nekim slučajevima procedura njihove ugradnje zahteva i postupak podizanja sinusa, odnosno sinus lift. Sinus lift je relativno uobičajena procedura koja omogućava uživanje u svim prednostima zubnih implantata, čak i nakon značajnog gubitka kostane mase vilice.

Razložićemo svaki korak procedure sinus lift, kako biste doneli informisanu odluku o potencijalnoj operaciji prilikom ugradnje zubnih implantata.

Šta je sinus lift?

Sinus lift je procedura koja olakšava postavljanje zubnih implantata. Nekim pacijentima su potrebni zubni implanti kao nadomestak izgubljenih zuba, ali su pretrpeli gubitak koštane mase, tako da nemaju dovoljnu koštanu podršku neophodnu za implantate.

Ova procedura povećava količinu kosti u gornjoj vilici koja je potrebna za zubne implantate. Ovo je jedna od najčešćih procedura presađivanja kosti kod pacijenata sa zubnim implantatima.

Kome je potreban sinus lift?

Tokom poslednjih 25 godina, zubni implanti su postali sve dostupniji, što njihovu ugradnju čini sve češćim stomatološkim zahvatom. Kako sve više ljudi ugrađuje zubne implantate kao zamenu zuba koji nedostaju, sinus lift je takođe postala sve češća intervencija.

Sinus lift može biti neophodan ako vam nedostaju zubi i vilična kost u zadnjem delu vilice, u blizini sinusa. Vilična kost i zubi u ovoj oblasti mogu biti izgubljeni zbog urođenih mana, parodontalne bolesti, raka, drugih zdravstvenih stanja ili samo prirodnog procesa zarastanja nakon gubitka zuba. Sinus lift se takođe može koristiti ako su vam sinusi preblizu gornjoj vilici i potrebno vam je više prostora za postavljanje implantata.

Odabir kosti za sinus lift proceduru

Sinus lift je u osnovi transplantacija kosti. Kost se uzima sa jednog mesta i koristi se u gornjoj vilici. Prvi korak je da se utvrdi odakle će doći kost koja se koristi u operaciji. Tri najčešće vrste kostiju koje se koriste u operacijama sinus lift su:

  • Vaša kost obično se uzima iz drugih delova vaših usta ili tela (autogena transplantacija).
  • Kost davaoca (alogena transplantacija)
  • Kost od krave (ksenotransplantat)
  • Sintetički materijal sličan kostima

Nakon što se identifikuje izvor kosti, vaš oralni hirurg i/ili stomatolog će posvetiti veliku pažnju proučavanju anatomije vaše vilice i sinusa. Biće preduzeta tačna merenja kako bi se procenila visina i širina vaše postojeće kosti i procenio vaš sinus. Kada odaberete kost koja je najpogodnija za upotrebu, procedura se može nastaviti.

Kako izgleda sinus lift procedura?

Sinus lift je siguran i jednostavan postupak, koji se obično izvodi u ordinaciji stomatologa ili oralnog hirurga. Ceo proces traje između 90 minuta i dva sata.

  • Prvo, pacijentu se daje sedacija – lokalna anestezija.
  • Hirurg zatim preseca tkivo desni na mestu gde su bili zadnji zubi da bi otkrio kost vilice.
  • Sa podignutim tkivom i otkrivenom kosti vilice, hirurg će iseći mali krug u kosti kroz koji može nežno gurnuti membranu sinusa.
  • Kako se koštani komad podiže u prostor sinusne šupljine, rupa se popunjava prethodno određenim koštanim graftom.

Nakon što se ovo uradi, procedura je završena i hirurg će zatvoriti rez šavovima.

Šta se dešava nakon sinus lifta?

Nakon procedure većina pacijenata ima mali otok i krvarenje, ali nelagodnost je minimalna. Najvažniji deo oporavka je držanje koštanog transplantata na mestu, tako da je važno izbegavati izduvavanje nosa (ili kijanje, ako je moguće). Bilo koja od ovih stvari može prouzrokovati pomeranje presađene kosti i popuštanje šavova.

Kućna terapija koja se obično propisuje je fiziološki sprej, da nos ostane vlažan, lek za sprečavanje začepljenja i otoka, lek protiv bolova, antibiotik i/ili antimikrobnu vodicu za ispiranje usta kako biste sprečili infekciju. Preporučuje se mirovanje jedan dan, a nakon toga možete nastaviti sa normalnim aktivnostima.

Imaćete kontrolni pregled kod stomatologa 7-10 dana nakon operacije, kako bi se hirurg uverio da se rana pravilno zaceljuje i eventualno izvadio šavove. Potpuni oporavak traje najmanje 6 meseci, da bi sinusi zarasli i kost bila dovoljno jaka da podrži zubne implantate. Iako proces može izgledati sporo, radite na rezultatima koji će trajati doživotno.

Iako sinus lift može izgledati kao veliki poduhvat, prednosti su potpuno vredne toga. Da biste postavili zubne implantate, morate imati potpornu osnovu, a za mnoge pacijente, jedini način da se postigne ovaj sistem podrške je sinus lift procedura. Na ovaj način možete uživati u svim prednostima prirodnih, jakih i lepih zuba – čak i ako vam je kost vilice oštećena ili je nema.