SSP Niš: “Da li se sprema privatizacija Niške Banje?”

niška banja turistički info centar

 

Iz Gradskog odbora Stranke slobode i pravde u Nišu navode da su građani Niša jos jednom “dovedeni pred svršen čin”. Oni ocenjuju da se odlukom Gradskog veća kojom će Grad bez naknade ustupiti Republici Srbiji zemljište pod stacionarom Radon, olakšati put za privatizaciju Niške Banje.

Iz ove stranke navode da je potpuno netačna konstatacija gradskog većnika za saradnju sa opštinama i mesnim zajednicama Miroslava Đokića da se donošenjem ove odluke stvara mogućnost da stacionar Radon odnosno Institut Niška Banja značajna sredstva prebaci iz Republike i investiciono ulaže u objekte. Štavise, i u sadašnjim okolnostima ništa ne sprečava Republiku da ukoliko stvarno želi, investira u ovu značajnu zdravstvenu instituciju.

“Ostaje nejasno i krajnje nerazumljivo kako se to, kako gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže, zemlja “oslobađa” kako bi država mogla da ulaže u Banju, kada ne postoje nikakve prepreke da se investira u Institut Niška Banja i u Nišku Banju i u sadašnjem statusu”, navode iz GO SSP-a u Nišu.

Ocenjuju i da ova odluka ima previše sličnosti sa ustupanjem niškog aerodroma Republici Srbiji, odnosno mnogo toga upućuje da se finalizira privatizacija Instituta Niška Banja. Naime, sudskom odlukom je vlasništvo nad objektima, konkretno stacionarom Radon dodeljeno Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Fond PIO je to svoje pravo preneo na Republiku Srbiju.

Indikativno je, kako dodaju, da se ovom najnovijom odlukom “zatvara krug” odnosno vlasnik i zemljišta i objekta postaje Republika Srbija, što značajno olakšava privatizaciju, odnosno prodaju.

“Sve ovo nam jasno ukazuje na to da potencijalni kupac ne želi da ulazi u nerešene imovinsko pravne odnose gde nije isti vlasnik objekta i zemljišta. Da li ovo znači privatizaciju naše Niške Banje po starom, oprobanom receptu po kome su date u bescenje naše banje širom Srbije?!”, zaključuju u GO SSP-u u Nišu.