Srpsko-grčko prijateljstvo: Potpisan ugovor o bratimljenju Niša i Seresa

Potpsivanje ugovora o bratimljenju Niša i grčkog grada Seresa; Foto: Grad Niš
Potpsivanje ugovora o bratimljenju Niša i grčkog grada Seresa; Foto: Grad Niš

Nakon što je nedavno potpisan sporazum o bratimljenju Grada Niša i opštine Seres u Grčkoj, po dogovoru potpisnika, sporazum je na dan gradske slave verifikovan u Nišu, pred odbornicima Skupštine grada i gradskim zvaničnicima, koji su svojim pristankom u gradskom parlamentu, potvrdili nameru Niša da se i zvanično pobratimi sa Seresom.

Sporazum je potpisan u prisustvu Njegovog preosveštenstva, vladike niškog Arsenija, predstavnika Vojske, Policije i gostiju grada.

„Srbija i Grčka već 150 godina imaju, ne samo prijateljske, već i istinske bratske odnose i naša dva naroda su uvek bili saveznici, na istoj strani istorije. Kad god je bilo potrebno stajali smo jedni uz druge. Bliskost dva naroda i dve države potvrđena je mnogo puta tokom 150 godina dugih odnosa Srbije i Grčke”, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Dokument o bratimljenju dva grada potpisali su u Seresu gradonačelnici Darko Bulatović i Petros Angelidis.
Dokument o bratimljenju dva grada potpisali su u Seresu gradonačelnici Darko
Bulatović i Petros Angelidis.

Grčka je i danas, iskreni prijatelj i partner Srbije na evropskom putu, naglasio je gradonačelnik i dodao da se dobri odnosi ne podrazumevaju, već da moraju da se neguju. 

Petros Agelidis, gradonačelnik Seresa, istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što je sa svojim saradnicima u Nišu, u vreme Dana svetog cara Konstantina i carice Jelene i što se upravo u ovom momentu verifikuju bratski odnosi dva naroda i dva grada.

Na ceremoniji potpisivanja u Gradskoj kući, prikazana su i dva promo filma o Nišu i Seresu.

Svečana akademija povodom slave Grada Niša; Foto: Grad Niš
Svečana akademija povodom slave Grada Niša; Foto: Grad Niš

Posle potpisivanja ugovora o bratimljenju Niša i Seresa, održana je svečana akademija povodom slave Grada Niša, Sveti car Konstantin i carica Jelena, a u čast građana i gostiju grada Niša, u velikoj sali Oficirskog doma.

Prisutnima su se obratili Njegovo preosveštenstvo vladika niški Arsenije i gradonačelnik Niša Darko Bulatović, koji su građanima čestitali slavu i istakli značaj dela Konstantina Velikog i povezanost današnjice sa prošlošću.

Na svečanoj akademiji, nastupila je vokalna grupa Konstantin iz Niša, koja je na početku izvela himnu Republike Srbije, a potom se predstavila i spletom pesama.

Prikazan je i film Niš Timelaps Video, autora Davorina Dinića, još jednog talentovanog niškog autora koji je svojim stavralaštvom skrenuo pažlju svetske javnosti na Niš, rodni grad cara Konstantina.

Svečana akademija povodom slave Grada Niša; Foto: Grad Niš
Svečana akademija povodom slave Grada Niša; Foto: Grad Niš

O ustanovljenju Svetog cara Konstantina i carice Jelene kao gradske slave govorio je istoričar Nebojša Ozimić, pisac ili koautor nekoliko knjiga o caru Konstantinu, kao i „Kratke istorije Niša“.

Na akademiji je prikazan i film „Niš se budi“, koji predstavlja retropsektivu onoga što se u gradu radilo u protekle dve godine, kao i film „Kratki film“ reditelja Bobana Rajkovića koji predstavlja Niš u najlepšem mogućem svetlu, otkrivajući nam sred razigranosti svojih tematsko – motivskihi sižejnih varijacija kako pulsira duša savremenog Niša.

Publici se predstavio i Niški kamerni hor, pod rukovodstvom dirigentkinje Ivane Milošević, koji je izveo dve dobro poznate kompozicije: SRPKINJA, Isidora Bajića i OVO JE SRBIJA uz pratnju Milana Nikodijevića na harmonici.