Srpski streličari u seniorskoj konkurenciji su po prvi put doneli medalje sa Evropskog prvenstva!

Srpski streličari u seniorskoj konkurenciji su po prvi put doneli medalje sa Evropskog prvenstva!

Srpski streličari u seniorskoj konkurenciji su po prvi put doneli medalje sa Evropskog prvenstva! I muška i ženska ekipa Srbije su osvojile treća mesta u Evropi, u disciplini „goli luk“.

Evropsko dvoransko prvenstvo je u Varaždinu od 19. do 24. februara okupilo 230 najboljih streličara „starog kontinenta“, koji su se takmičili u sve tri discipline, u seniorskoj i juniorskoj konkurenciji.

Srbiju je predstavljalo desetoro reprezentativaca, od čega su četvorica članovi Streličarskog kluba Niš.

U individualnoj konkurenciji trojica od njih su završili na 17. mestu:

Ognjen Nedeljković kod „kompunda“, Marko Vulić kod „olimpijskog luka“ i Dejan Stojanović u disciplini „goli luk“. Dragoljub Majović je u istoj disciplini stigao do osmine finala, i takmičenje završio na 9. mestu.

Ipak, najveća očekivanja takmičara i navijača Srbije su bila usmerena ka ekipnoj konkurenciji, u kojoj su Srbiju po prvi put na Evropskim Prvenstvima predstavljale muška i ženska ekipa u disciplini „goli luk“.

Iako im je ovo bio prvi ekipni nastup, u potpunosti su ispunili očekivanja i iz Hrvatske se vratili sa odličjima.

Obe ekipe su u polufinalu imale težak posao, i posustale su na korak do finala. Momci su poraženi od Hrvatske a devojke od Rumunije, nakon dramatičnih mečeva. I jedna i druga ekipa su u borbi za bronzana odličja dobile istog protivnika: Island.

Ženski tim Srbije je bio ubedljiv, savladavši protivnika sa 5:1. Muška ekipa je imala mnogo teži zadatak, duel je odveden u potpuno neizvesnu završnicu, u kojoj je odlučivala po jedna strela i svega par sekundi za gađanje. Filmski rasplet, u kome je bilo prekoračenja dozvoljenog vremena i kaznenih poena je ipak doneo pobedu Srbiji, sa minimalnih 5:4.

Na kraju, ostaje istorijska scena za srpsko streličarstvo sa pobedničkog postolja: ekipni pobednici u seniorskoj konkurenciji, disciplina „goli luk“: 1. Italija, 2. Hrvatska, 3. Srbija, u sastavu: Dejan Stojanović, Srđan Pilipović, Dragoljub Majović.

U ženskoj konkurenciji: 1. Italija, 2. Rumunija, 3. Srbija, u sastavu: Nataša Stojković, Ingrid Vasiljević, Katarina Vranjković.

Ovaj uspeh će dati dodatni podstrek razvoju našeg sporta u Srbiji; nadamo se da će nam se priključiti veliki broj mladih, i krenuti stopama starijih kolega ka budućim evropskim, svetskim i olimpijskim medaljama.

Global Digital Clinik