Sredstva za dezinfekciju su opasna ako preterate

Dezinfekcija

Mogućnost preživljavanja virusa Covida-19  varira od spoljnje temperature i vlažnosti vazduha.. Zbog mogućnosti da se zadrži satima i danima u spoljnjoj sredini, sve površine treba očistiti i dezinfikovati pre ponovne upotrebe.

 Institut za medicinska istraživanja upozorio je građane na nestručnu, ali i preteranu upotrebu sredstava za dezinfekciju. Telefonska služba Centra za kontrolu otrovanja, kažu da, gotovo svakodnevno primaju pozive građana vezane uz namernu ili nenamernu izloženost tim sredstvima. U nadi da će sprečiti širenje korona virusa, koristi se čak I preterano, te kako upozoravaju stručnjaci, može dovesti i do trovanja, naročito dece.

Antiseptici kao sredstva za primenu na koži sadrže aktivne sastojke i ako se nanose propisno, neće dovesti do nadražaja kože. Isušivanje kože je moguće nakon dugotrajne primene. U slučaju gutanja može se javiti mučnina, povraćanje ili dijareja.

Sredstva namenjena profesionalnoj primeni u zdravstvu ili prehrambenoj industriji su vrlo opasna, i ne smeju se koristiti u domaćinstvu.

Antispetike zato treba koristiti onako kako je navedeno u uputstvu, kaže Institut. Posebno treba obratiti pažnju ako je u kući malo dete, te tada držati antiseptike van dohvat ruke. Nikad, ne presipajte proizvode u druga neoznačena pakovanja. Pri ruci treba imati originalno pakovanje proizvoda na kojem su navedeni naziv proizvoda, sastav i oznake upozorenja.

Druga stvar jeste nepropisna primena dezinfekcije – sredstava namenjenih uništavanju mikroorganizama na  površinama i instrumentima. Oni sadrže agresivne aktivne sastojke (hipoklorit, peroksid, aldehide). Posedice gutanja i vrlo malih količina takvih proizvoda su oštećenja sluzokoža ždrela, jednjaka i želuca, a u najtežim slučajevima mogući smrtni ishod.

Zato se građani mole da koriste dezinfekcije na propisan način.

Najznačajnija preventive jeste pranje ruku. Ruke obavezno prati  sapunom minimalno 20 sekundi. Očigledno da je pranje ruku svuda u svetu zapostavljeno, jer se svuda toliko na tome insistira. Tih 20 sekundi znači da se nasapunjaju dobro ruke pod mlazom vode i trljaju svi delovi, svi prsti i površina ispod noktiju. Ne treba se bojati ponavljanja radnje, jer se tako i sapun spira.

Autor: J.Š