„Srbijavode“ ne dozvoljavaju rekostrukciju mosta u Vrežini, traže da se projetkuje novi

Foto: Niška Inicijativa, arhiva

„Srbijavode“ odbile su predlog Grada Niša da most u Donjoj Vrežini bude rekonstruisan i traže njegovo rušenje, izjavila je gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski.

Ona je za televizuju „Belami“ rekla da „Srbijavode“ žele da na istom mestu bude izgrađen novi most.

„Razgovarali smo sa Građevinsko-arhitektonskim fakultetom oko toga da se izmesti celokupna infrastruktura ispod mosta i da se on podigne, ali su iz „Srbijavoda“ izričiti u tome da je dotrajao i da mora da se sruši“, rekla je Sotirovski.

Most je već dugo u lošem stanju. Prvobitni stav gradonačelnice bio je da se u Donjoj Vrežini neće graditi novi, pa zatim da hoće, ali samo pešački ako to struka odobri.

Razgovarali smo sa Srbijavodama u vezi sa rekonstrukcijom vrežinskog mosta i najnovija informacija je da su nas oni odbili da mi rekonstruišemo taj most i da traže da se ipak most sruši, pa ako smo zainteresovani, da radimo novi, oni nemaju ništa protiv – navodi gradonačelnica.

Grad je, dodala je, spreman da još jednom „Srbijavodama“ objasni da bi bilo značajno da most ostane i da bi manje koštalo da se rekonstruiše postojeći, umesto da se gradi novi most.

„Planiramo da radimo i neke druge mostove i saobraćajnice, pa jednostavno to što imamo u budžetu treba da raspodelimo na ravne časti. Verovatno ćemo morati da projektujemo novi most u Vrežini. Ne znam koliko bi to potrajalo, ali zaista želimo da to uradimo“, izjavila je Sotirovski.

Podsetimo, gradonačelnica Niša je krajem prošle godine najavila rušenje mosta u Donjoj Vrežini, zbog čega su građani Niša protestovali i apelovali da ne bude srušen jer im je neophodan. Most je zatvoren za saobraćaj automobila u martu 2018. godine, a pešaci i motociklisti ga i od tada nesmetano koriste uprkos velikom ulegnuću kolovoza.